Vágni, vagy nem vágni?

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Baranya Megyei Igazgatóság

A Nemzeti Művelődési Intézet a „Művelődő közösségek Nyugat-Magyarországon” elnevezésű, EFOP-3.7.3-16-2017-00150 azonosító számú projektjének keretein belül a véméndi Mozgó film, mozgó klub 2019. november 29-én tartott foglalkozásán a vágás volt a téma.

A legnehezebb részéhez érkezett a véméndi Mozgó film, mozgó klub projekt. A vágás technikáival ismerkedtek a résztvevők, most már élesben. Készülnek a projekt során felvételre került anyagokból a kisfilmek. Az interjú vágása volt a legnagyobb falat, mert itt a mondatok értelmét is figyelembe kellett venni, nem csak az anyag képi megjelenését. A beszélgetés dramaturgiájának kialakítása nem kis nehézséget okozott. Hol a mondatok voltak annyira összetettek, hogy vágni kellett, hol a képi anyag nem fejezte ki azt, amit a mondandó sugallt volna. Végül sikerült egységessé varázsolni az anyagot, ami igen színvonalasra sikerült.

A vágás technikája aprólékos munka, ami sok-sok óra elteltével mutatja meg az eredményeit, viszont az órák röpülnek a folyamat közben. Nagy élmény volt mindenki számára, hogy ilyen mélységébe beleláthatott egy filmes alkotás készítési folyamataiba. Ijesztő is volt megtapasztalniuk, hogy mennyi manipulációra ad lehetőséget a vágás és más filmes eszközök. Nem véletlen, hogy a vágó és a dramaturg személye nagyon fontos a filmes szakmában.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.