Vajdaság: vendégszeretet, vidámság, varieté, vajalja

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Csongrád Megyei Igazgatósága

Öt szó, ami pontosan felidézi annak a vasárnapnak a hangulatát, amelyben a Csongrád megyei iroda munkatársainak volt része április 15-én, Nagykikindán. A XXIII. Vajdasági Amatőr Színjátszó Találkozó záróeseményére és az azt követő vacsorára invitálták az irodát a határon túli kollégák.

10 nap kemény munka után közel 60 percben tudta összefoglalni a műsorvezető, hogy kit milyen díj vagy díjak illetnek meg. Nem csupán csoportok kapták az elismerést, akadt, aki egyéni teljesítményt nyújtott egy-egy kategóriában. Könyvcsomagok, festmények, vásárlási utalványok, tábori részvétel, és csoportos színházlátogatás találtak gazdára. Az elismerő szavakon túl, nem fukarkodtak a szebbnél szebb fehér kálák és liliomok osztogatásával sem.

A feszített tempójú, ámde vidámsággal teli 10 napot a Zentai Kamaraszínház profi előadása és egy könnyed vacsora zárta. A desszertek között pedig természetesen ott sorakozott a Vajdaság egyik legkedveltebb klasszikusa, a vajalja is.

Ami pedig szemet gyönyörködtető és szívet szorongató volt, az nem más, mint a fiatalabbnál fiatalabb színjátszók, résztvevők, segítők, önkéntesek önfeledt – és vélhetően reggelig tartó – táncra perdülése és mulatozása. Nem túlzás azt állítani, hogy a Vajdaság, a magyar amatőr színjátszás fellegvára. És öröm, ha ebben a forgatagban csak egy napot is eltölthet az ember.

Magné Szaitz Éva

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.