Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Csongrád-Csanád Megyei Igazgatósága

2018. október 14-én tartották a 25. Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok megnyitóját Palicson. A Nemzeti Művelődési Intézet Csongrád Megyei Irodájának munkatársai számára megtiszteltetés volt, hogy meghívást kaptak e jeles eseményre.

A színvonalas program kezdetén Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke köszöntötte a résztvevőket, majd megnyitotta a temerini Németh Mátyásnak, a Magyar Szó nyugalmazott fotóriporterének kiállítását.

„A Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok a hatvanhat évvel ezelőtt megrendezett 1952-es, máig megismételhetetlen, akkor csak egyetlen alkalommal megrendezett palicsi Magyar Ünnepi Játékok szellemében és annak folytatásaként negyed évszázada esztendőről esztendőre kérdez rá és igyekszik választ adni azokra a vívódásokra, reményhangokra, együttes szólamokra, melyeknek közös nevezőjét eképp fogalmazhatnánk meg:
Ugye, lángol még szívünk? S a válasza hálaadás, a gondviselés, az oltalomkérés és összetartozás tanúságtételeként fohászként zúgja igenjét. Annak az igenjét, hogy továbbra is támaszként és a legfontosabb kapaszkodóként akarunk jelen lenni egymás életében, hogy közös szolgálatunk a szülőföld megtartó erejében való hitet tovább legyen képes táplálni nem kevesebbért, de nem is „többért”, minthogy művelődési házaink, templomaink, rendezvényeink, közös imádságaink az elkövetkező századokban is bevilágítsák, bevilágíthassák a Vajdaság megannyi szegletét, örökségünk színhelyeit, az őseink, elődeink ránk hagyományozta kincses tájakat és jövőbe tekintő álmainkat.”

Ezt követte Ft. Paskó Csaba kelebiai plébános, Nt. Orosz Attila református esperes és Dolinszky Gábor evangélikus püspökhelyettes ökumenikus áldáskérése. Ünnepi köszöntőt mondott Dudás Károly, a Művelődési Szövetség tiszteletbeli elnöke, majd mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke. Képviseletét tette Magyarországról Pirityiné Szabó Judit, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának kapcsolattartási főosztályvezetője, őt követően pedig Pásztor István, a Tartományi Képviselőház és a Vajdasági Magyar Szövetség elnökének nyitó gondolatait hallhatták az egybegyűltek.

A program folytatásában vajdasági előadóművészek produkcióját élvezhette a közönség. Elsőként hallhatták a 2018-as Durindó Bodor Anikó-díjas Botra férfikórust Óbecséről. Őket követték a székelykevei citerások. Fiatal kora ellenére, hatalmas tehetségével kápráztatta el a közönséget Tratyik Regina mesemondó Firigyházáról. Verset mondott Mészáros Gábor színművész, majd Csonka Ferenc és zenekara népzenéje zengte be a teret.

A pancsovai népi énekes, Kemény Mária dalai után Toldi Istán, Palócország Örökös Mesemondója címmel kitüntetett vajdasági mesefa, a Népművészet Mestere, Szeder Fábián életműdíjas kupuszinai mesemondó történetét hallhatták. A Magyar Életfa-díjas citerás Lele József, aki az idén vehette át a Népművészet Mestere címet szólaltatta meg népi hangszerét. Szavalatot mondott Horváth Emma Radnóti Miklós-díjas előadóművész, a Csáth Géza Művészetbaráti Kör alapítója és vezetője, az idei Külhoni Magyarságért Díj kitüntetettje. Az ünnepi megnyitót Csonka Ferenc és zenekara zárta.

Kávai Zsuzsanna
Fotók: Kovács Szilvia

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.