Vályogvetők Kiskörén

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Heves Megyei Igazgatóság

Kiskörén indult el az a mintaprojekt, amely a vályogvetés mesterségének újjáélesztését és a vályogvetésre épülő munkahelyteremtés fontosságát tűzte ki legfőbb céljául.

A 2018 augusztusában elindított projekt első alkalma során Csóka Balázs okleveles építész, a Vásárhelyi Pál Egyesület és Népfőiskola képviseletében Honvisák Jánosné (ötletgazda), Baloghné Szilágyi Tünde, a települési Művelődési Ház vezetője, Magyar Csilla, a város polgármestere és Dr. Kelemen Éva, a Művelődési Intézet munkatársa találkoztak. A második alkalommal látóúton vettek részt a projekt munkatársai Tiszaigaron, ahol a helyi önkormányzat közfoglalkoztatási program keretén belül indított el hasonló tevékenységet.

A harmadik alkalommal viszont már a gyakorlatban is kipróbálhatták az érdeklődők a vályogvetés mesterségét. 2018. szeptember 21-én az önkormányzat tanyáján már előkészítve várta a lelkes 6. osztályos iskolásokat és a munkatársakat a szalmatörekkel bekevert agyaggödör, amely az alapanyagot szolgáltatta a téglákhoz.

Egykor szinte valamennyi kiskörei ház udvarán ott voltak az agyaggödrök, amelyből a ház vagy az ól vályogtégláit készítették. Ezek az épületek sok helyen még mindig használatban vannak.

Napjainkban újra felfedezik ennek az építőanyagnak a jó tulajdonságait, hiszen gazdaságos az energiafelhasználása, és ez kapcsolódik legjobban az emberi test bioritmusához.

A gyakorlati foglalkozás során először a fából készült modlát (téglavető keret) vizezik be, majd ebbe csapják bele a bekevert, vizes, törekes-agyagos földet. Az anyag tömörítése és elsimítása után már könnyen leemelhető a keret a tégláról. Az elkészült téglák azután több hétig száradnak. A látogatás során mindenki legalább két téglát „vetett”, amivel hozzájárul ahhoz a téglamennyiséghez, amelyből majd a következő alkalommal a művelődési ház közösségi terén egy gyermek játszókuckó épülhet fel. Helyi önkéntesek segítik a munkát, s készítik el a szükséges vályogtégla mennyiséget.

Dr. Kelemen Éva

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.