Vámosgyörkön Virgonc bemutató volt

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Heves Megyei Igazgatóság

2018 szeptemberében Heves megyében, Vámosgyörk településen a Nemzeti Művelődési Intézet és a Magyar Teátrumi Társaság együttműködésében egy újabb amatőr színjátszó csoport jött létre a IV. Pajtaszínházi Szemlén.

Összesen 11-en csatlakoztak a Vámosgyörki Virgoncok elnevezésű amatőr színjátszó csoporthoz. Balogné Ványi Diána csoportvezető, aki egyben a helyi Közösségi színtér vezetője is, szívügyén viselte a csoport fejlődését, összefogását. Amikor a darab kiválasztásához jutottak, akkor egy olyan darabot szerettek volna választani, amely minden korosztály számára elfogadható és előadható. Így esett a választás egy Mátyás királyt és korát megidéző mesejátékra.

A próbafolyamatokat Nagy Adrienn, a Gárdonyi Géza Színház színművésze és Kun Zsófia, a Nemzeti Művelődési Intézet módszertani referense segítette. A folyamat végére már besűrűsödtek a próbák, heti 2-3-szor is összegyűltek az amatőr színjátszók a közösségi színtérben, és „gőzerővel” készültek a települési bemutatóra.

2019. január 25-én eljött a várva várt nap a Vámosgyörki Virgoncok életében, hogy felléphessenek Vámosgyörk lakossága előtt. Balogné Ványi Diána közművelődési szakember, egyben a csoport vezetője is nyitotta meg a rendezvényt, majd Kun Zsófia módszertani referens ismertette a Pajtaszínház programot, valamint beszámolt az előző évek sikereiről is. A színdarab bemutatása előtt egy PowerPoint bemutatót láthatott a közönség, amely a csoport elmúlt hónapjait foglalta össze képekben. Balog Dávid, a csoport tagja készítette el a kisfilmet. Ezt követően az amatőr, de lelkes csoport Haraszti Mária: A tök és a csikó című mesejátékát jelenítette meg a színpadon. A helyi bemutatóra megtelt a nézőtér, a közönség tapsviharától és jókedvétől a színészek még több motivációt és energiát kaptak, még jobban beleélték magukat az egyes szerepekbe, jelenetekbe. A darab végén Gedei Zoltán polgármester meghatódva köszönte meg a csoport előadását, és támogatásáról biztosította az újonnan alakult Vámosgyörki Virgoncok amatőr színjátszó kör közösségformáló tevékenységének további munkáját.

Kun Zsófia

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.