Vas megyei elismerés az Írottkő Natúrpark lelkének

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Igazgatóság

Az értékek feltárásáért és a közművelődési tevékenységért 2020. március 15-e alkalmából több szakember is elismerést kapott Vas Megye Közgyűlésétől. „Gayer Gyula Emlékplakett” kitüntetésben részesült Somogyi György Józsefné, az Írottkő Natúrparkért Egyesület titkára. Az elismerés átadására a járványhelyzet elmúltával kerül sor.

Katalin közel 40 éves munkaviszonyából 15 éve az Írottkő Natúrparkért Egyesületnél dolgozik. Korábban nem volt kapcsolata civil szervezettel, de a kezdeti nehézségek ellenére beletanult a partnerségbe. Közben volt olyan időszak, amikor egy személyben volt adminisztrátor, pénztáros-gazdasági ügyintéző, irodavezető, egy darabig tourinformos (az egyesület működteti a kőszegi Tourinform-irodát), takarítónő, kiállításrendező. Jelenleg az egyesület titkára.

Szervezi az egyesületi élet minden apró mozzanatát, a természetvédelmi, környezetvédelmi akciókat, a méltán híres Madarak és Fák Napját, az Éden-napot, a Hétforrás pikniket, az Írottkő Natúrpark Ízei – Orsolya Napi Vásárt. Az egyesület környezetvédelmi pályázatainak figyelője, írója és megvalósítója. Szerényen, de hatalmas empátiával, elhivatottsággal végzi a hétköznapi feladatokat is. Mindemellett kiváló turisztikai szakember, nagyszerű idegenvezető. A népművészek sorsát is szívén viseli, tartja velük megyeszerte, nemcsak Kőszeg környékén a kapcsolatot, elismerésekre készít felterjesztéseket.

Az elismerésről ezt mondja: „Mindig szerettem volna saját magam kenyeret sütni, évek óta tervezgetem, de még nem szántam rá magam. Ez a mostani elismerés olyan, mint egy jól sikerült kenyérsütés eredménye: több és jó minőségű alapanyagra van szükség, időre, és ha minden rendelkezésre, áll, jó a szakács, jó a sütő, jók az alapanyagok, ügyes és kitartó is vagyok, akkor a kenyér is finom, szemnek is szép és ízletes lesz. Örül mindenki, aki sütötte az is, aki eszi, az is. Azt hiszem ennyi az egész.

Vallja, hogy minden okos civil szervezet előbb-utóbb rájön, hogy egyedül nem megy, csak összefogással lehet mindent maradéktalanul, de főleg sikeresen elvégezni. Szoros kapcsolatot ápolnak a térség iskoláival, óvodáival, más szervezeteivel. Az egyesület tagjai és 15-20 önkéntese is teljes erőbedobással, mindent háttérbe szorítva végzi a tevékenységet. A családtagok is elfogadják az ő elhivatottságát, és támogatják, aktívan részt vesznek az általa szervezett egyesületi programokon. Így ez az elismerés nekik is szól.

Katalin a munkája elején nagyon sok segítséget, tanácsot kapott a közművelődési szakemberektől, intézményrendszertől. A Nemzeti Művelődési Intézetnek a közfoglalkoztatási programban volt együttműködő partnere. Ma már nem kell heti szinten az egyeztetés, de elmondása szerint a mai napig is bármikor, bármiben számíthat a közművelődési szakemberek segítségére. A natúrparki települések élen járnak az értékek élővé tételében, büszkeségre adhat okot, hogy a megye első tájegységi értéktára is itt alakult meg.

A legnagyobb sikerének azt tartja, hogy a Natúrpark az egyesület létrehozásával számtalan közösségi feladatot felvállalt és magas színvonalon valósította meg azokat. A programok száma, minősége sok lehetőséget biztosított a helyi lakosságnak, a turistáknak is a kikapcsolódásra, szórakozásra, információszerzésre. A natúrparkok között is élenjáró tevékenységet folytat az Írottkő Natúrpark, a kollégákkal közös munkát pedig több díjjal is elismerték.

Katalin ars poeticája ez: „Ne szégyelljük, ha nem tudunk valamit, de ne hagyjuk annyiban, járjunk utána minden kérdésnek. Csak úgy tudunk rálépni a következő lépcsőfokra, ha tudjuk, hogy mi vár fenn bennünket, ne szégyelljünk tanulni, kérdezni, mert ettől leszünk emberibbek.

Kuglics Gábor

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.