Végéhez közeledik a forgatás a vasi Mozgó film, mozgó klubban

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Igazgatóság

A Nemzeti Művelődési Intézet a „Művelődő közösségek Nyugat-Magyarországon” elnevezésű, EFOP-3.7.3-16-2017-00150 azonosító számú projektjének keretein belül Mozgó film, mozgó klub szakkört indított Vas megyében, melynek kilencedik foglalkozása 2019. november 19-én zajlott.

A Mozgó film, mozgó klub szakkör novemberi alkalmával folytatódott a megkezdett film forgatása, amely lassan a végéhez közeledik. Ez alkalommal a résztvevők több filmes tevékenységet is kipróbálhattak. Mindenki egy kicsit operatőrnek is érezhette magát, kezelhette a videokamerát, így gyakorlatban is megismerhették ezt a filmes tevékenységet is.

A szakkör értelmileg akadályozott résztvevőinek ebben a tevékenységben segítségre volt szükségük, Horváth Zoltán foglalkozásvezető segítette őket a minél hatékonyabb kamerakezelésben és a stabilitás megőrzésében. A kamera azonban az ő kezükben volt, ők indították és zárták le a felvételt, amely nagy örömöt okozott a fiatalok számára.

A jelenetek során többször rögzítettek állóképeket, több kameraállásból, azonban sor került svenkelésre is. Ez nagy fejlődés az értelmileg akadályozott csoport esetében, hiszen, hosszabb ideig ki tudnak tartani egy képet, és megértették a technika lényegét, filmes hatását is.

Felváltva, hol színészi, hol operatőri szerepbe helyezkedtek a fiatalok, így mindenki megjelenik a filmen is.  Mivel többségük speciális színjátszócsoportban is játszik, ezért a színészi munka számukra nem jelentett problémát. Szívesen szerepeltek és nem féltek a kamera jelenlététől sem. A foglalkozásvezető jó érzékkel a rendezői munka kis szeletét is megmutatta a csoporttagoknak. Szintén felváltva indították el egymás jeleneteit a „Mehet!” és az „Indul!” vezényszavakkal. Ezt nagyon élvezték, sokszor szakította meg nevetés a jeleneteket.

Bár a film kerettörténete adott, nincs előre megírt forgatókönyv. A helyszínen rögtönzött, megbeszélt szövegek megalkotása különleges élményt jelentett a résztvevőknek, kreatívan álltak hozzá a feladathoz. A foglalkozás végén a leforgatott nyersanyagot visszanézték és átbeszélték, hogy mit gondolnak jónak, vagy mit kell a következő alkalommal másként csinálni, amikor már a film befejezése következik.

Bognár Alexandra 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.