Véget ért a Hungarikum-műhelyfoglalkozás Sárospatakon

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Igazgatóság

Az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. „Művelődő közösségek Észak-Magyarországon” elnevezésű, EFOP-3.7.3-16-2017-00148 azonosítószámú projekt által 12 alkalmas Hungarikum műhely – értékfeltáró ismeretterjesztő sorozatot indított el 2018 májusában a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sárospatakon.

A foglalkozások célja volt a résztvevők alapkompetenciáinak fejlesztése, valamint az értékfeltárás népszerűsítése a fiatalok és a lakosság körében, amely által erősödött a helyi identitásuk. Közvetett cél volt a helyi közösség számára egy tanulási folyamat modellezése, melynek folyamatát az értékfeltárás során gyakorolták, de a továbbiakban másféle települési közösségi munkában is alkalmazni tudják, hogy cselekvő közösséggé válva maguk keressék és találják meg a válaszokat életük és társadalmuk kihívásaira.

A műhelyfoglalkozásokon a résztvevők részletesen megismerkedtek a helyi értékekkel és a településhez kapcsolódó, az UNESCO Világörökség részét képező Tokaj-hegyaljai borvidékkel, mint kultúrtájjal. A szerteágazó tematika keretében az egyik foglalkozás alkalmával ellátogattak a több évtizedes múlttal rendelkező megyei értékdíjas Lórántffy Zsuzsanna Hímző Műhelybe, ahol hazai hímzéskultúra sok-sok tájegységének bemutatása mellett az úri hímzés hagyományát máig is ápoló, fenntartó hímzőasszonyok csodálatos világába pillanthattak be és próbálhatták ki a mesterséget. Nem maradhatott ki  a Pataki Kerámia Üzem látogatása sem, amelynek elődjét pataki értelmiségiek alapították 1926-ban. Az első termékek barna alapra, népi motívumokkal készültek. Mára az alapszínt a fehér váltotta fel és a kézi festéssel készülő használati tárgyak a terített asztal díszévé váltak.

A Bodrog Néptáncegyüttes tagjai egy külön alkalommal, élőzene kísérettel tartottak táncházat, ahol a résztvevőknek Bodrog menti táncokat tanítottak.  Az egy éven át tartó Hungarikum műhelyfoglalkozás-sorozat eredménye, hogy a résztvevők köréből megalakult a helyi Hungarikum Klub. Tagjai a jó gyakorlatok elsajátításával megkezdték az eddig feltárt, de a Helyi Értéktárba még be nem került értékekről a digitális katalógus készítését. Továbbá tervezik „Sárospatak Kincsei” címmel egy videofilm elkészítését.

Utolsó alkalommal a Művelődési Intézet oklevél átadással tette emlékezetessé a „Művelődő közösségek Észak-Magyarországon” projekt Hungarikum-műhelyfoglalkozáson való részvételt.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.