Véget ért a Kultúrateremtő kreativitás Békés megyében foglalkozássorozat

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Békés Megyei Igazgatóság

Véget ért a Kultúrateremtő kreativitás Békés megyében elnevezésű, TÁMOP3.2.3/A-11/1-2012-0057 azonosító számú projekt negyedi fenntartási évre vonatkozó foglalkozássorozata. Az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. Békés Megyei Igazgatósága a Gál Ferenc Főiskola Békési Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium intézményével és Moldován-Garas Helga intézményvezető asszonnyal való együttműködésben 2019. február 1. – 2019. június 15. közötti időszakban valósította meg a „Tisza média” elnevezésű műhely elektronikus sajtó témakörű foglalkozásait.

A 70 órás foglalkozássorozat az intézményvezető asszony témavezetőként való bevonásával valósult meg, mely során a projektben résztvevő hátrányos helyzetű fiatalok elméleti, kreatív és marketing szakaszban sajátították el a szükséges kompetenciákat.


A résztvevők az elméleti szakaszban, a csoportalakítás során megbeszélték, hogy milyen média témakörű foglalkozások érdeklik őket, ötleteket gyűjtöttek, majd meghatározták a pontos feladatokat, szerepeket. A kreatív foglalkozásokon elkezdődött a fényképezés, képszerkesztés programjainak megismerése, majd megismerkedtek a kamerákkal és azok tartozékaival. Az alkalmak során beszélgettek a média rájuk és a társadalomra, múltban és jelenben tett hatásairól, arról, milyen módon lehet iskolai rendezvényeiken figyelemfelkeltő felvételeket bemutatni. Az egyik alkalmon az Új Nemzedék Központ Nonprofit Közhasznú Kft. – Budapesti Új Nemzedék Központ szerkesztősége fogadta a csapatot, ahol a szerkesztőség bemutatásán túl előadást hallhattak a szerkesztői feladatokról is.


A fiatalok megtudták hogyan is működött régen a média, milyen eszközök segítették az adások szórását. Tárlatvezető segített az eszközök közötti eligazodásban.


A tematikus műhelymunkák során anyagaikat dolgozták fel, s elkészítették kis prezentációikat, valamint egy gyulai kirándulással zárták programjukat. A foglalkozássorozat során tanultakat a médiaműhely által működtetett, internetes felületen híradásban hasznosítják, ami hírt ad a közösség tevékenységéről és az iskolában folyó szabadidős, kulturális és egyéb tanórán kívüli eseményekről.


A projekt eredményként elmondható, hogy az elmúlt években ebből a műhelyből kikerülő diákok közül többen ezen a kreatív területen tanultak tovább, vagy helyezkedtek el a munka világában.

Medvegy-Andelic Marija

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.