Véget ért a színjátszókör-vezetők szakmai műhelysorozata

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Fejér Megyei Igazgatóság

A NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. Művelődő közösségek az Alföldön EFOP-3.7.3-16-2017-00149 számú projekt keretében 2019-ben változatos helyszíneken sokszínű lehetőségekkel folytatódott a színjátszókör-vezetők számára Fejér megyében szervezett szakmai műhelysorozat.

A műhelysorozat szakmai vezetője, Kozáry Ferenc, a Vörösmarty Színház színművésze a projekt folytatásában is számos alkalmat biztosított a műhelysorozaton kívül is, amikor a résztvevők főpróbákon, és bemutatókon vehettek részt a műhelysorozat alkalmain kívül. Januárban a résztvevők Sárszentágotára látogattak ki, a Pajtaszínházi Program 2018. évi Fejér megyei résztvevőjének főpróbájára, mielőtt a darabot a IV. Pajtaszínházi Szemlén a csoport bemutatta volna. Február 28-án Láposi Réka drámapedagógus színesítette a műhelysorozatot. A projektbe bekapcsolódó új szakemberként elsőként ismerkedő kört tartott, ahol mindenki elmondta, hogy éppen min dolgozik és mire büszke. Ezáltal a tagok jobban megismerhették egymást, egymás munkáját, valamint új tapasztalatokat is szerezhettek. Ezt követően megvitatták, hogy ki hogyan, milyen módszerekkel épít fel egy-egy alkalmat a saját csoportjának vezetése során. Könyvajánlók is elhangzottak, ezután pedig – sokszor derültséget keltő – színes, zenés módszertani játékokkal folytatódott a műhely.

Márciusban egy különleges kiegészítő lehetőséget kaptak a résztvevők, a Vörösmarty Színház Atlantisz-programjának a bemutatóján vehettek részt a csoporttagok. Fejér megye 13 iskolájának diákjai állították színpadra mentorok segítségével Homérosz Odüsszeia című művét. A bemutató hatalmas élmény volt a résztvevőknek, hogy a sokféle felfogásban, több mint 300 diákkal színpadra vitt darab mégis kerek egésszé állhatott össze a bemutató során. A műhelysorozat e hónapban a Pelikán Kamaraszínházban folytatódott, ahol a projekt szakmai vezetője, Kozáry Ferenc rendezte Társasjáték című interaktív és didaktikus gyermekdarab főpróbáján vettek részt a tagok, ahol maguk is a rendezővel együtt a darab részeseivé válhattak. A főpróbát követően pedig közösen kielemezték a tapasztalatokat.

Áprilisban sem maradtak színház nélkül a tagok, ekkor ismét egy különleges lehetőséget kaptak: magyarországi ősbemutató előtt, a főpróbán láthatták Esterházy Péter utolsó darabját, a Mercedes Benzt. A főpróbát követő műhely első részét természetesen a főpróba megvitatása tette ki. Majd a Don Quijote című darab szövegkönyvét tekintették át a résztvevők és egyeztették annak színpadi megoldási lehetőségeit.

A műhelysorozat utolsó alkalmára 2019. május 16-án került sor, a sorozatnak otthon adó Öreghegyi Közösségi Házban. A fő témák között szerepelt:  átmeneti lehetőségek a professzionális színház felé, a hatás kiváltásának lehetőségei, módja és eszközei. Mindezeket a frontális előadáson kívül gyakorlati feladatokkal illusztrálta a szakmai vezető. Ezt követően a Didó és Aeneis opera felvételét tekintették meg a résztvevők, melyet a szakmai vezető rendezett, folyamatosan elemezve a felvételt. Végül összegezték a műhely tapasztalatait. A műhelyt bemutató követte a Vörösmarty Színházban. Május 16-án 19.00 órától került sor a projekt második bemutatójára. A 80 nap alatt a Föld körül című regényes komédiát tekintették meg a résztvevők, majd az előadást követően a szakmai vezető megmutatta a színház hétköznapi látogatók elől elzárt részeit.

Ezzel a bemutatóval egy rendkívül tartalmas és színházi élményekben gazdag műhelysorozatot zárt a NMI Művelődési Intézet Fejér Megyei Igazgatósága. A tagok mindegyike pozitívan nyilatkozott a műhelysorozatról. Tanulságosnak, informatívnak, a gyakorlatban is hasznosítható ismeretekhez jutottak a részvevők és örülnének a projekt folytatásának. Mindezen felül az első eredmény is megszületett: az egyik résztvevő színjátszó csoportjával arany minősítést szerzett és elhozta a legjobb fiú szereplő díját is.

Ambrus Lívia

 

 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.