Végrehajtási rendelet? – Közös válaszkeresés Vépen

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Igazgatóság

2018. július 19-én a „Metszéspont” műhely témája a 20/2018. (VII.9.) a közművelődési alapszolgáltatások, valamint a közművelődési intézmények és a közösségi színterek követelményeiről szóló EMMI rendeletben rejlő kihívások, kötelezettségek, kérdések „boncolgatása” volt.

Az immár harmadik alkalommal Vépen, Vas megyében tevékenykedő közművelődési szakemberek, polgármesterek, civil szervezetek képviselői számára megrendezett szakmai egyeztetés a Művelődő közösségek Nyugat-Magyarországon EFOP 3.7.3.-16-2017-00150 támogatott projekt keretében valósult meg. A nyári szabadságolások sem szorították háttérbe a téma fontosságát, a megye minden részéből érkeztek résztvevők, a kerekasztalt 28 fő ülte körül.

A végrehajtási rendeletben szereplő szabályozások megvalósíthatósága és megvalósítása kapcsán rengeteg felvetés fogalmazódott meg. A rendelet pontról pontra való közös megismerésétől, a szakma vonzóvá tételéhez elengedhetetlen feltételek megteremtésén át, a közművelődési megállapodás kötés feltételeinek meghatározásáig sok-sok kérdésre kerestek választ közösen a jelenlévők. Az 1997. évi CXL. törvény módosításainak értelmezése ezen a szakmai értekezleten a törvényben megjelölt második alapszolgáltatás; a közösségi és társadalmi részvétel fejlesztésének elemzésével folytatódott.

A moderátor Hutflesz Mihály felvetésére a társadalmi érzékenyítés, a társadalmi szerepvállalás ösztönzése, módszertanának elemzése is középpontba került a rendkívüli téma mellett. A közösségfejlesztők jó példákat sorakoztattak fel, az egymástól szerzett információk által pedig új ötletekkel gyarapodtak.

A résztvevők egyetértettek abban, hogy a közművelődés, a közösségben való gondolkodás szerepe a helyi identitás erősítésében, a kulturális gazdaságfejlesztő célok megvalósításában, egyáltalán a kis falvak fennmaradásában kiemelt jelentőségű. A törvényi, rendeleti szabályozás az egységes pozicionálás szempontjából fontos, és a megfelelő forrásteremtés elengedhetetlen. A lakosság mentális egészségéért tett törekvések rendkívül fontosak, hiszen a jövő alakítása ezen múlik.

Éles Krisztina

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.