Véméndi nyár

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Baranya Megyei Igazgatóság

Az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. a „Művelődő közösségek Nyugat-Magyarországon” elnevezésű, EFOP-3.7.3-16-2017-00150 azonosító számú projektjének keretein belül a véméndi Mozgó film, mozgó klub csapata a nyáron is aktívan munkálkodott.

2019. június 29-én és július 27-én a falu életének két fontos alkalmára készültek a csoport tagjai: A falunap és a Roma nap meghatározóak a település életében. Ezeken az alkalmakon mutatkozik meg leginkább a település soknemzetiségű volta. Készülnek a művészeti csoportok, zenészek, kórusok, tánccsoportok a jeles alkalomra és természetesen a helyi gasztronómia is bemutatkozik. Ilyenkor a falu minden lakója együtt ünnepel.

A változatos programok megfelelő rögzítése, dokumentálása, komoly előkészületet igényelt. A több helyszín, épített és természeti környezet más-más lehetőséget kínált és más-más nehézséget is támasztott a forgatócsoport számára. Éppen ezért a rendezvény kezdete előtt helyszínbejárással egybekötött szakmai megbeszélésre került sor, mely során tisztázták a fontos lépéseket és összeállítottak egy „forgatókönyvet” a pontos feladatvégzés érdekében. Szétosztották a helyszíneket és felvételi módokat, személyes érdeklődés és tapasztalat alapján úgy, hogy mindenkire egyforma teher jusson az elvégzendőkből.

Az átgondolt feladatvégzés és a jól megtervezett időbeosztásnak köszönhetően jól tudott a csapat egységként dolgozni. Az elkészült felvételek is mutatják, hogy nem volt hiábavaló a többletidő ráfordítása, ami az előkészítéssel járt. A dokumentálási munkát a szervezők és fellépő helyi közösségek is nagy örömmel fogadták.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.