Vers, virtuális valóság és robotika – mindez egy helyen, a bárdudvarnoki szabadegyetemen

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Somogy Megyei Igazgatóság

Az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. Somogy Megyei Igazgatóságának szervezésében, a „Művelődő Közösségek Nyugat-Magyarországon EFOP-3.7.3-16-2017-00150” azonosító számú projekt keretében három alkalomból álló szabadegyetem előadás-sorozatnak Bárdudvarnok adott otthont. A szabadegyetem célja az egész életre kiterjedő tanulás mellett a helyi közösség aktivizálása volt.

Az Itt élek! Szabadegyetem Bárdudvarnok Község Önkormányzata és a „Van Közünk Egymáshoz” Alapítvány közreműködésével valósult meg, három egymást követő szép nyári, augusztus végi estén. Az eseményre érkező érdeklődőket minden alkalommal Radics Natália, az NMI Művelődési Intézet Somogy Megyei Igazgatóságának közművelődési referense köszöntette, majd Dr. Bánkuti Gyöngyi, a „Van Közünk Egymáshoz” Alapítvány elnöke mutatta be a szabadegyetem előadóit. Első alkalommal Gaál Antal, Balaton-felvidéki író PowerPoint előadásából ismerhették meg a résztvevők, hogy mi a vers, hogyan kap teret, hogyan fejeződik ki a versíró belső világa. Karakteres példákat is hozott a világirodalomból. Előadás közben sok érdekes kérdés fogalmazódott meg a résztvevők részéről, melynek megválaszolása után versfordítás ismertetővel zárult a program első része. Az író a közelmúltban megjelent kötetének egy-egy dedikált példányával ajándékozta meg az érdeklődőket. A szünetben lehetőség volt a helyi szociális szövetkezet által gyártott homoktövises almalé és pogácsa megkóstolására is.

Az est második részében Kellei György író, újságíró, kritikus, krimiíró beszélt a mai magyar irodalmi életről, illetve elemezte a jelenlévő, a faluban lakó G. Menta Éva életművét, legújabban megjelent verseskötetét.

Az írónő is dedikálta kötetét, melyet az érdeklődők között osztott szét. G. Menta Éva egyik versét egy helyi résztvevő, alkalmi előadó szavalta el. Közösségi beszélgetésekkel lassan zárult a rendezvény, melyre nemcsak a faluból, hanem a környező településektől is jöttek érdeklődők.

Második alkalommal egészen más szellemiségben folytatódott a rendezvénysorozat. A bárdudvarnoki lakosság nagyon fogékony a modern, digitális világ iránt, így nem véletlenül esett a választás a robotika és virtuális valóság világára. Németh Gábor szoftverfejlesztő, okosotthon tulajdonos előadása nagy érdeklődést váltott ki a résztvevők körében. Az előadó olyan digitális otthont alakított ki családjának, mely a mindennapokat teszi számukra élhetőbbé, egyszerűbbé. Az előadás érdekessége az igazán figyelemreméltó PowerPoint diákon túl, a bemutatott eszközök kézzelfoghatósága és tényleges kipróbálási lehetősége volt, amely frenetikus élményt okozott a hallgatóság körében. Az automata, intelligens porszívó felismerte a gyereke lábát is, ha akadályként megjelent. A főző teljesen automatikusan, tized fokra beállítva megfőzte a tojást. Az Alexa chat bot fel- és lekapcsolta a villanyt, és válaszolt a feltett kérdésekre. Itt szükség volt idegen nyelv használatára is, mivel csak angolul értette az utasításokat és a kérdéseket. A résztvevők élőben láthatták hogyan működik az IOT (Internet of Things) a dolgok internete. A szünetben az érdeklődők rengeteg kérdéssel fordultak az okosotthon tulajdonosához, a válaszokból az is kiderült, hogy ez a technológia kicsi informatikai tudást is igényel, de ma már bárki számára elérhető és megvásárolható. Szünetben a kérdések mellé a rendezvény házigazdája Bárdudvarnok Község Önkormányzata kedveskedett innivalóval és pogácsával.

Az est második részében Marits István informatikai szakértő a virtuális valóság világát tárta az érdeklődők elé. A VR alkalmazások előadása a felhasználási területek, illetve az elérhető alkalmazások, játékok bemutatására fókuszált. Az előadást követően Bérdi Tamás a gyakorlati részt vezette, ahol bemutatta a virtuális valóság technikai hátterét és eszközeit. A résztvevők fejükre tehették a sisakot és kipróbálhattak számos VR alkalmazást, pl. hullámvasutakat, szellemvasutat, és háromdimenziós ügyességi játékokat is. Közben a többi résztvevő kivetítőn láthatta milyen térben érzi magát, ügyeskedik az illető, hogyan teljesít a játékban, mikor mi váltja ki a reakcióit. Egyesek többféle alkalmazást is kipróbáltak, mivel elégséges idő volt, senkiben sem maradt hiányérzet, hogy nem került rá sor.

A nagyon informatív előadásokat a Juhos együttes élőzenés moldvai táncháza követett, melyben nemcsak a szabadegyetem résztvevői, de sok más falusi vagy környező településről érkező résztvevő is aktívan közreműködött.

A szabadegyetem harmadik és egyben utolsó alkalma koronázta meg az elmúlt napok előadásait, magának a projektnek a mondanivalóját. A robotika és mesterséges intelligencia előadást Dr. Galambos Péter az Óbudai Egyetem docense, a Bejczy Antal iRobottechnikai Központ igazgatója tartotta meg. Az interaktív és mondanivalójában gazdag prezentáció egyszerre volt tudományos és mindenki számára érthető előadás. A rácsodálkozásból az ámulatba eső hallgatóság kíváncsiságát a rengeteg kérdés jelezte, melyek mindegyikére kimerítő választ adott az előadó. Jól illeszkedett az előző nap programjához, mivel újra előkerültek a korábban elhangzott információk is, de az előadó más irányból világította meg azokat. Olyan mindennapi életből vett egyszerű példákat, kísérleteket mutatott, amely mindenki számára érthető volt, illetve unikális fizikai képességét is bemutatta a robotkar 5 dimenziós mozgásának szemléltetésekor.

A második részben Tarsoly Sándor fejlesztőmérnök – az Óbudai Egyetem munkatársa – tartott gyakorlati bemutatót. Résztvevők használhatták is a „NAO” elnevezésű, kb. fél méter magas, autonóm, humanoid, kutatási, oktatási és szórakoztató célra szolgáló robotot. A vállalkozó kedvű résztvevők kipróbálták és egyszerűbb parancsokat tudtak adni a robotnak. Ezzel kapcsolatban a családok mutatták a legnagyobb érdeklődést, részükről hangzott el a legtöbb kérdés is. A logisztikai feladatok modellezésére alkalmas kis robot inkább a műszaki vénával, végzettséggel, ismeretekkel megáldott, majdnem szakember résztvevők érdeklődésére tartott inkább számot.

Színesítette a rendezvényt, az elvárások egyeztetésekor adódott ötlet alapján megvalósult oktatórobot-kiállítás. Helyi kötődése a témáknak, hogy a község két lakosa is részt vett a nyolcvanas évek végén egy a Budapesti Műszaki Egyetem hallgatóiból és oktatóiból alakult csapat munkájában, mely egy évfolyamtársuk diplomatervében megalkotott kis oktatórobot továbbfejlesztésével, gyártásával és forgalmazásával foglalkozott. Az előadás ideje alatt kis kiállításon tekinthették meg ezeket az oktatórobotokat. Ez, a még mindig használt kész Robo-T robotoktatási rendszert mutatta be – kiegészítőkkel. A termék akkori fejlesztője, gazdája Dr. Bánkuti Gyöngyi élvezetesen mesélt a robottechnika hőskorát idéző, kivitelét tekintve ma már nem korszerű, de szakmai tartamát tekintve időtálló rendszerről. Ezt még az érkezett előadók is érdeklődéssel hallgatták.

A rendezvénysorozatban résztvevők minden témát nagy érdeklődéssel és figyelemmel kísértek, olyan nem mindennapi információkkal gazdagodtak, amelyben a digitális kompetenciájuk fejlődhetett, miközben megismerhették a helyi írónő irodalmi világát is. Az előadók mindegyike – lelkes, felkészült előadásán – az érdeklődők ismereteit bővítette, új interaktív élményekkel bővítette. Az előadások megszervezéséért és a házigazda kifogástalan vendéglátásáért nagy köszönet jár Bárdudvarnok Község Önkormányzatának, a faluház munkatársainak, valamint a „Van közünk egymáshoz” Alapítvány vezetőjének, Dr. Bánkuti Gyöngyinek.

Bánkuti Gyöngyi
Radics Natália

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.