Veszprém megyei jó gyakorlatok a vasi Hungarikum műhelyben

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Igazgatóság

A Vas megyei Hungarikum műhely résztvevői a 2020. február 27-ei találkozáskor Veszprém megyei értékfeltáró jó gyakorlatokkal ismerkedtek. A program megvalósítása az EFOP-3.7.3-16-2017-00150 azonosítójú, Művelődő közösségek Nyugat-Magyarországon című projekt keretében történik.

A Magyarszombatfán zajló műhelyfoglalkozás résztvevői ezúttal Felsőjánosfára látogattak el közösen. Grózinger Csaba polgármester bemutatta a falu közösségi életét. Kiemelten hasznosnak minősítette a műhelyt Felsőjánosfa vonatkozásában, hiszen sok információt kaphat általa a község a helyi értéktár bizottság megalakításához és egy értékfeltáró közösség létrehozásához. Bánkutiné Mihalcsik Márta, a Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém megyei közművelődési referense moderálta a továbbiakban a beszélgetést.

A résztvevők a foglalkozás során részletesen megismerkedtek a szomszéd megyében 2013 óta zajló értékfeltáró folyamatokkal és a széles körű partnerségi együttműködésben rejlő lehetőségekkel. Sor került a Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Igazgatósága által alkalmazott értékfeltáró módszerek bemutatására, azok lépéseire, amit gyakorlati példák színesítettek.

A foglalkozásvezető elmondta: fontos, hogy az adott módszerek mindig valós igényekre reagálnak, és lépcsőzetes fejlesztés történik. A műhelytagok ennek lépéseiről is részletes képet kaptak.

Bepillantást nyertek a Veszprém megyei értéknapok rendszerébe és annak meghatározó szerepébe a helyi közösségekben. Nagy hangsúlyt kapott, hogy az értékfeltárás során elért eredmények szerteágazó folyamatok számára szolgálnak alapul, és számos lehetőséget rejtenek magukban. A foglalkozásvezető által levetített kisfilmek segítségével a 10 állandó résztvevő és a helyi érdeklődők megismerték a Közép-dunántúli Szövetség az Ifjúságért nevű civil szervezet (KÖSZI) tevékenységét. Láthattak különböző, az értékfeltárást segítő módszertani, valamint települési értékeket bemutató kiadványokat.

A napi műhelymunka zárásaként Vas megye értékeit feldolgozó totót töltöttek ki a résztvevők, melyet közösen kiértékeltek. A program végén mindenki hasznosnak és inspirálónak ítélte meg a nap folyamán megismert Veszprém megyei jó gyakorlatokat, amelynek elemeit Vas megye településein is fel tudják használni majd, adaptálva azt a helyi viszonyokra.

Kuglics Gábor 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.