Veszprém megyei közművelődési szakmai nap

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Igazgatóság

A Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Irodája szervezésében valósult meg a Veszprém megyei közművelődési szakmai nap 2018. október 18-án, 9:00 órától a pápai Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központban.

Az esemény iránt sokan érdeklődtek, többek között a 2018 júliusában indult veszprémi Közművelődési és közönségkapcsolati szakember (közművelődési szakmairány) OKJ-s képzés résztvevői is ellátogattak a rendezvényre.

A nap első felében a közművelődésben történt jogszabályi változások, az 1997. évi CXL. törvény és a végrehajtását szabályozó 20/2018. EMMI rendelet ismertetése volt a középpontban, Kary József, a Nemzeti Művelődési Intézet Szolgáltatásfejlesztési Igazgatóságának igazgatója előadásában.

A résztvevők ezen felül megismerhették a Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Irodájának szolgáltatásait, terveit, dr. Baloghné Uracs Marianna irodavezető előadásában. Emellett a rendezvénynek helyet adó Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ elismerésre méltó szakmai tevékenységét az intézmény igazgatója, Szabadkai Verita mutatta be, a Cselekvő közösségek – aktív közösségi szerepvállalás” elnevezésű projekt aktualitásait pedig Huszti László kulturális közösségfejlesztő mentortól hallhatták az érdeklődők.

A szakmai nap második felében a résztvevők három különböző témájú műhelymunkában vehettek részt, ahol a felmerülő kérdéseikre is választ kaphattak. A szekcióüléseken az alábbi témák közül választhattak a résztvevők, melyeken nagy volt az érdeklődés és az aktivitás:

  • Települési önkormányzatok, intézmények teendői a jogszabályi változások tükrében
  • A szolgáltatási terv elkészítésének kérdései
  • Közösségfejlesztési lehetőségek, módszerek a közművelődés napi gyakorlatában.

Ezek az alkalmak nagyban hozzájárulnak a szakmafejlesztéshez, a hálózatosodás, a szakmai párbeszéd kialakításához, ezért a jövőben is rendszeresen tervezünk hasonló eseményeket.

Rédli Dávid

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.