Veszprém megyei remekművek a Komatál kiállításon

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Igazgatóság

A Nemzeti Művelődési Intézet együttműködésben a Népművészeti Egyesületek Szövetségével, a Népfőiskola Alapítvánnyal és a Nagycsaládosok Országos Egyesületével Kárpát-medencei alkotópályázatot hirdetett a komatál és a komakendő hagyományának újraélesztése, népszerűsítése érdekében.

A pályázattal a szervezők szerették volna feleleveníteni azt a családi, baráti kötelékeket megerősítő népszokást, amely a keresztszülők, barátok mára már feledésbe merült segítségnyújtását jelenti a családoknak, a gyermekágyas kismamának. A komatál és a komakendő átadása egy olyan gesztus, amely nem csupán az étel adományozásáról szól, hanem a baráti segítségnyújtásról, a kismama és a kisbaba meglátogatásáról.

A pályázatra az egész Kárpát-medencéből közel 1000 alkotás érkezett. A zsűrizett pályaművekből 2019. április 18-án, a Lakitelek Népfőiskola Kölcsey házában nyílt kiállítás. A tárlaton 191 alkotó 628 alkotása tekinthető meg április 28-ig.

Veszprém megyéből kiemelkedő alkotásaival Csíkné Bardon Réka csuhéfonó és a Csepeli Hímzőkör részesült díjazásban

A kiállításon láthatóak a Tótvázsonyi Hímzőkör és a Felsőörsi Hímző Műhely keresztelő kendői és takarói, Bakó Ildikó karcolt tojásai, B. Dobos Teréz szőtt takarói, Balkó Ildikó és Balkó Szilvia babaruhái, Cz. Tóth Hajnalka hímzései és Sárkány Zsuzsanna írókázott mézeskalácsai.

Mihalcsik Márta

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.