Veszprém megyei sikerek a Kárpát-medencei Népi Textilfesztiválon

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Igazgatóság

2020. március 6–8. között rendezték meg a Kárpát-medencei Népi Textilfesztivált Békéscsabán. A kétévente megrendezett rangos eseményre az ország minden részéből és a határon túlról is érkeztek népművészek és alkotócsoportok. A „Népi textíliák a mai életünkben” címmel meghirdetett országos pályázatra a hímzés, szövés, csipke, nemez és viselet szakterületekről olyan korszerű és újszerű tárgyak, tárgyegyüttesek elkészítését várták, amelyek a mindennapokban, hétköznapokban is kiválóan használhatók és viselhetők.

2020. március 6–8. között immár tizenhetedik alkalommal szervezték meg a programot Békéscsabán, több mint 400 résztvevővel. Az országos pályázatra 153 egyéni alkotótól és 69 közösségtől 1786 pályamunka érkezett, ebből a zsűri 61-et részesített díjazásban, és 1293-at javasolt kiállításra.

A megnyitón Kékedi László, a Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti Tagozatának vezetője elmondta, hogy a tárlat minden elemében a jövőről, az alkotásról és az emberekről szól. Ezek a munkák nem egyszerűen csodák, hanem feladatuk van, szolgálnak minket a mindennapi életünkben, legyen az hétköznap vagy épp ünnepnap – emelte ki a tagozat vezetője. A beküldött pályamunkák magas színvonala, a sok érdekes, új használati funkció mind azt igazolja, hogy mind az egyénekben, mind a közösségekben működik a tudás és az alkotás vágya. Olyan értékeket hoznak létre, amelyekre mindannyian büszkék lehetünk, hiszen egy sajátos magyar és nemzetiségi kultúrát ápolnak, amely az adott településeken helyi kultúraként jelenik meg – hangzott el.

A Veszprém megyei alkotókörök ismét eredményesen szerepeltek a pályázaton, melyek szakmai vezetője Szuperné Bohus Judit Gránátalma-díjas hímző népi iparművész, csipkekészítő. Külön öröm, hogy vannak köztük olyan csoportok, melyek a Nemzeti Művelődési Intézet „Újra öltünk és örökítünk” országos programjának hatására kezdtek el munkálkodni 2014-ben, és azóta is eredményesen dolgoznak.

Díjazottak

Csoportos díjazottak:

   I.díj   Csepeli Hímzőkör

             Felsőörsért Közalapítvány Hímző Műhelye, Felsőörs

   II. díj  Alkotó Kulturális Kör Hímző Műhelye, Tótvázsony

              Zoboralji Örökség Őrzői Hímző és Viseletkészítő Műhely, Pográny (Szlovákia)

   III. díj Paloznaki Hímzőkör

Egyéni díjazott:

             Balkó Ildikó – Zoboralji Örökség Őrzői Hímző és Viseletkészítő Műhely, Pográny (Szlovákia)

Szakkörvezetői különdíj:

            Szuperné Bohus Judit, Balatonfüred

Gratulálunk a díjazottaknak és további eredményes munkát kívánunk!

Mihalcsik Márta
Fotók: Szuperné Bohus Judit

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.