Veszprém megyei sikerek a XXIX. Kisjankó Bori Országos Hímzőpályázaton

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Igazgatóság

Közel négyszáz alkotás érkezett idén a Kisjankó Bori Hímzőpályázatra, amelyet huszonkilencedik alkalommal rendeztek meg Mezőkövesden. A díjazottak között több Veszprém megyei, illetve Veszprém megyéhez kötődő alkotócsoport található. A Felsőörsi Hímző Műhely és a Tótvázsonyi Hímző Műhely a Nemzeti Művelődési Intézet „Újra öltünk és örökítünk” programjának keretében alakult meg, és azóta számos sikert értek el a különböző országos hímző pályázatokon.

A csoportok szakmai vezetője, irányítója Szuperné Bohus Judit Gránátalma-díjas népi iparművész hímző, csipkeverő.

  1. június 28-án a Közösségi Házban rendezett díjátadó ünnepségen dr. Fekete Zoltán polgármester méltatta az új alkotásának örömét, amely új világot nyit meg a készítőknek és a közönségnek is.

Tállai András országgyűlési képviselő kiemelte az élő népművészet fontosságát, amely újraértelmezi a színeket, formákat, teljes alkotásokat, hiteles, minőségi és megélhetést ad.

Antal Andrea, az Agrárminisztérium főosztályvezetője megköszönte az értékmentő munkát, amely nélkül csak a múzeumban találkozhatnánk a mintákkal. Hangsúlyozta, hogy az alkotók közvetítenek a múlt és a jövő között.

Beszprémy Katalin, a zsűri tagja, a Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztályának munkatársa visszaemlékezett arra, amikor édesanyjával az 1960-as években jött a kiállításra, hogy megismerjék, mi az a színvonal, amelyet el kell érniük. A pályázat valódi innovációt hozott, sok meglepetéssel. Több alkotás újító szándékú, kísérletező jellegű volt. Kiemelt ezek közül néhányat: a sokszínű úri hímzést, amely az egyházaknál találja meg funkcióját. Új típusként bukkant föl az erdélyi színes tűfestés. A zoboraljaiakat visszatanították népművészetükre és onnan is remek csipkék, hímzések érkeztek. Újra érkezett erdélyi szász, székely minta, palóc és felvidéki keresztszemes hímzések, höveji hímzés, táskákra vitt hódmezővásárhelyi motívumok, csángó inspirációk, baranyai, sárközi minták lakástextileken, modern tárgyakon, szűrrátétből továbbgondolt cserélhető szoknyabetét, pétervásárai keresztszemesből gyöngyhímzés.

A pályázat számokban: a tervezők száma 114 fő, az alkotások száma 397db, Hagyományos Mesterremek 53 db, Hagyományos Míves Termék 38 db, Modern Mesterremek 70 db, Modern Míves Termék 74 db, ajándéktárgy: 7 db.

Veszprém megyei díjazottak:

Különdíj:

Paloznaki Hímzőkör – A somogyi fehér- és lyukhímzés feldolgozásáért.

Csepeli Hímzőkör – Az agyagfalvi szabadrajzú hímzés sok variációjának feldolgozásáért.

Öltözetek, hagyományos kategória:

I.díj: Balkó Szilvia (Zoboralji Örökségünk Őrzői Hímző és Viseletkészítő Műhely) – Zoboraljai viselet

Lakástextília, csoportos, modern kategória:

1.díj: Felsőörsi Hímző Műhely – A Balaton-felvidéki keresztszemes hímzés különleges feldolgozásáért.

Lakástextília, csoportos, hagyományos kategória:

1.díj: Zoboralji Örökségünk Őrzői Hímző és Viseletkészítő Műhely – A zoborvidéki hímzések különleges feldolgozásáért.

Lakástextil, egyéni, hagyományos kategória:

III. Cz. Tóth Hajnalka, Balatonalmádi – A színes, dekoratív úrihímzés bemutatásáért.

A mezőkövesdi Matyó Múzeumban, valamint a Városi Galériában kiállított gyönyörű alkotások 2019. szeptember 29-ig, keddtől vasárnapig 9-17 óra között tekinthetők meg.

Mihalcsik Márta

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.