Vidéki Terefere

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Baranya Megyei Igazgatóság

A Nemzeti Művelődési Intézet Baranya Megyei Igazgatósága Vidéki Terefere címmel közművelődési programsorozatot indított 2019. április 11-én, melynek célcsoportja a „Közművelődési és közönségkapcsolati szakember” képzésben részt vett hallgatók és a szakterület dolgozói. Célja, a volt hallgatók utókövetése mellett, friss szakmai ismeretek, jó gyakorlatok megismertetése és kapcsolatok építése a megyében a közművelődésért dolgozók körében.

A program során négy alkalommal más-más településre látogathatnak el a résztvevők és ismerkedhetnek meg, egy-egy előre megadott téma köré csoportosítva, a helyi közművelődés elemeivel, lehetőségeivel.

Kulturális értékek és hagyományok feltárása témakörben Szászvár látta vendégül a csoportot és adott betekintés értékeibe és közművelődési folyamataiba. Megismerkedtek a nevezetességekkel, a Várkastéllyal, a Szent István Közösség Házzal, a Bányászati és helytörténeti kiállítással és a tájházzal, valamint a bennük folyó tevékenységekkel.

A program a Szent István Közösségi házból indult, ahol a település közművelődési folyamataival, a működő közösségeivel és hagyományaival ismerkedett a társaság. A Várkastélyban előadást hallhattak Szászvár értékeiről, az értéktár megalakulásáról, többéves aktív munkájáról és a sikeres hungarikum pályázatokról. A tájház kiválóan példázta, hogy egy többnemzetiségű településen is békésen élhet együtt a sváb és magyar népesség. A Bányászati és helytörténeti kiállítás büszkén mutatja be a település történetében – csaknem 200 éves – meghatározó időszakot.

A sok élmény és látnivaló mély benyomást gyakorolt a résztvevőkre, egy átgondolt és jól szervezett település képe bontakozott ki a szemük előtt. Kiválóan érzékelhető a település vezetése és a közművelődés szereplői közötti együttműködés megléte, fontossága. Szászvár jó példa arra, hogy egy alig 2500 lélekszámú település hogyan tudott kitörni az igen meghatározó gazdasági és kulturális bányászati múltból és megújulva, értékeit felhasználva új pályára állt. A résztvevők visszajelzése alapján, mindenki kapott olyan ötletet, módszertant, tudást, melyet saját viszonyaihoz alakítva tudni fog hasznosítani a közösségépítési és értékfeltárási folyamataiban.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.