VII. Vándorló Fazekas Segédek – Országos Fazekas Találkozó és Szakmai Továbbképzés Baranyában

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Baranya Megyei Igazgatóság

A második kép felett található népdalnak a közös eléneklésével kezdtük a kiállítást és eredményhirdetést, amely 2018. október 6-án volt a CUHÁRÉ Közösségi és Alkotóházban, Postavölgyben.

A Népművészeti Egyesületek Szövetségének Országos Fazekas Szakmai Bizottsága 2012 óta írja ki a pályázatot tehetséggondozás céljából, a már végzett, 35 éven aluli fiatalok részére, akik saját készítésű cserépedényt küldenek el a kiállításra. A szakmai zsűri egy pályázót választ ki, aki 18 befogadó fazekas műhelyébe mehet tanulni egész évben, a NESZ azzal segíti, hogy az útiköltségét megtéríti. Két év óta a pályázat ötletgazdája, Horváth Ágota fogadja be a kétnapos rendezvényt Postavölgyben, melyen az első napon a kiállítás megnyitása és eredményhirdetése, a nyertes fazekas beszámolója, valamint szakmai előadások, továbbképzés a program.

Már én többet nem kaszálok, nem kapálok,
Fazekas inasnak állok,
Apró csuprokat csinálok,
Abból kávéznak a lányok!”

Tavaly, a VI. Fazekas Vándorló Segédek pályázat nyertese, Gölöncsér Oláh Nóra hódmezővásárhelyi fazekas volt, az ő rendkívül érdekes, vetítéssel egybekötött beszámolóját hallgathattuk meg ezen a rendezvényen. Az elmúlt évben négy fazekas műhelyben járt, Berta Istvánnál Vönöckön, Szűcs Imrénél Tiszafüreden, Varga Károlynál Pétervásárán, ahol a fatűzi kemencés égetést tanulta meg, illetve a habán, írókás technikát pedig Falusiné Terjék Évánál Kaposszerdahelyen tökéletesítette. A kiállítást a műhelyekben készült darabokból állította össze, melyet Német János színművész Kiss Anna Fohász című versével nyitott meg.

A vendégeket Horváth Ágota, Király Zsiga díjas fazekas népi iparművész, a Magyar Kultúra Lovagja, a NESZ Fazekas Bizottságának tagja köszöntötte, és elmondta, hogy sajnos az idén nem volt pályázó, így ismét Nóra kapja a vándorbotot és a vándorkürtöt. Reméljük a jövő évben többekhez eljut a pályázati felhívás, mi is minden fórumon fogjuk hirdetni, mielőtt a szakma elöregszik, és kihalnak azok a fazekasok, akiktől még sok tudást össze lehetne gyűjteni.

Köszönet illeti a vendéglátó Kézművesek Baranyai Egyesületét, a postavölgyi CUHÁRÉ Közösségi és Alkotóház tagjait, akik nagyon kedves, gondos házigazdaként fogadták az előadókat és a közönséget, igazi közösségi összefogással kedveskedtek nekünk étellel, itallal, családias légkört biztosítottak mindenkinek.

Reméljük, Kiss Anna Fohászát meghallgatja az Úr: „…ne legyen a szép mindig értéktelenné, a míves mindig semmirevalóra mikkel muszáj élnünk…….mert elhibbant dolgok közt magunk is elhibbanunk, S akkor mi végre voltunk?”

Nagy Andrea Rita

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.