VIII. Kultúra a turizmusban – turizmus a kultúrában közművelődési konferencia

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Csongrád Megyei Igazgatósága

A konferencia a csongrádi Művelődési Központ és Városi Galéria szervezésében valósult meg. A főszervezők a program összeállítása során felkérték az NMI Művelődési Intézet Csongrád Megyei Irodáját, valamint a Csongrád Megyei Népművelők Egyesületét arra, hogy a konferencia keretében tartsák meg aktuális szakmai tájékoztatójukat.

A VIII. Kultúra a turizmusban – turizmus a kultúrában közművelődési konferencia során hasznos, tényfeltáró ismeretanyag került feltárásra a résztvevők számára.  A konferenciát Bedő Tamás, Csongrád város polgármestere nyitotta meg, aki a köszöntőn kívül bemutatta városának összegyűjtött értékeit. Ezt követően ünnepélyes pillanatra került sor, mert Orovecz János, a Csongrádi Települési Értéktár Bizottság elnöke felolvasta a határozatot, majd átnyújtotta azt a Csongrádi Alkotóház – Művésztelep képviselőinek, amely azt tartalmazta, hogy 2017 decemberében a Csongrádi Alkotóház – Művésztelep munkássága felvételre került a települési értéktárba.

Csasztvan András, a Cervinus Teátrum Művészeti Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója Szarvas kulturális turizmusának tudatos, tervszerű fejlesztéséről tartott előadást 1996-tól napjainkig. Rendezvényházként, közművelődési feladatokat ellátva adnak otthont művészeti csoportoknak, civil szervezeteknek, ismeretterjesztő rendezvényeknek és kulturális programoknak. Kiemelt büszkeséggel tett említést a magyar és szlovák nyelvű színházi tevékenységről. Az előadó hangsúlyozta a kapcsolatteremtés és a kommunikáció fontosságát.

Elekes Zoltán, a Magyar Fesztivál Szövetség alelnöke „Ötlettől a fesztiválig” címmel tartott előadást. Beszámolt arról, hogy honnan indult és mi a küldetése az idén 10. alkalommal Szegeden megrendezésre kerülő Hungarikum Fesztiválnak. Fontosnak tartja azt, hogy a fesztiválon csak olyan kiállítók és árusok jelenjenek meg, akik valódi kézműves termékeiket kínálják, ezzel megtartva a rendezvény hitelességét.

Koszecz Sándornak, az Életfa Kulturális Alapítvány elnökének előadása a „Régi korok innovációja, mint mai hagyomány – avagy a hagyományőrzés paradoxona” címet viselte. A komplex előadás azt vizsgálta, hogy a szakmánk miként viszonyul az innovációhoz. Az előadás egyik konzekvenciájaként megfogalmazható az a tény, mely szerint régi innovátorok hagyományait őrizzük, de nem tudunk megújulni, pedig szükség lenne rá, mert amellett, hogy megőrizzük az eredeti formákat, szükség van a változó, tehát dinamikus formákra is a hosszú távú értékmegőrzés elérése miatt.

A csongrádi származású Losonczi Áron, okleveles építészmérnök találmányát, az üvegbetont mutatta be. Beszámolt arról, hogy mi volt az a megindító alkotás, amely alapján elkezdett dolgozni, és bemutatta a folyamatot. Az átlátszó építőkövek az építőiparon kívül az ékszerkészítésben is helyet kapnak, világszerte több művésznek is inspirációt jelentenek. Napjainkban a csongrádi cég világszerte szállítja termékét.

Magyar Zita, a Puszta Ötös Térségfejlesztő Egyesület titkárának előadása az „Öt év – öt falu – A Puszta Ötös Térségfejlesztő Egyesület tapasztalatok, eredmények és tervek tükrében” címet viselte. Az összefogás többek között azzal a céllal jött létre, hogy az egymáshoz nagyon közel lévő kistelepülések lakói, akik hasonló identitással rendelkeznek összefogjanak, és együttműködésükkel előmozdítsák térségüket mind gazdaságilag, mind turisztikailag.

A konferencia másik része a Pár-Beszéd címet viselte, amely az NMI Művelődési Intézet és a Csongrád Megyei Népművelők Egyesületének szakmai programja volt. A fórumot Dohorné Kostyál Zsuzsanna, az Csongrád megyei iroda vezetője moderálta.

Orbán Hédi, a Csongrád Megyei Népművelők Egyesületének elnöke az aktualitásokról tájékoztatta a résztvevőket, többek között elmondta, hogy a Magyar Népművelők Egyesületének XXXV. Országos Vándorgyűlésére 2018. május 15–17. között Hajdúszoboszlón kerül sor. A vándorgyűlésre jelentkezni május 10-ig van lehetőség az egyesület honlapján keresztül.

Tölcsér Tímea, a Szakmai Szolgáltatások Igazgatóságának vezetője az aktuálisan felmerülő szakmai kérdéseket válaszolta meg, így szó esett a törvényváltozásról, a közeljövőben induló ingyenes képzésekről és más fontos információkról.

Dóri Éva a „Cselekvő közösségek – aktív közösségi szerepvállalás” projekt szakmai vezetője elmondta, hogy miként is épül fel a Cselekvő közösségek, valamint megfogalmazta azt, hogy a program megalapozza és előrevetíti a szakma jövőjét a következő évtizedekre. A kulcs többek között az „erőforrás menedzsmentben” rejlik.

A konferencia zárásaként Kovács Tanács Istvánné, a mórahalmi Kapocs Népfőiskola képviselője bemutatta a népfőiskola működését, és annak az értéktárhoz való kapcsolódási pontjait.

Gál Boglárka

 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.