Vikár Béla születésének 160. évfordulójára emlékeztek

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Somogy Megyei Igazgatóság

Hetes Község Önkormányzatának szervezésében 2019. március 31-én a felújított közösségi ház átadó ünnepségén, valamint Vikár Béla etnográfus születésének 160. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen, koszorúzáson vett részt a Nemzeti Művelődési Intézet Somogy Megyei Igazgatósága.

Hetes község polgármestere Török Tiborné köszöntjében elmondta, hogy a közösségi színtér felújítása a VP6-7.2.1-7.4.1.1.16 kódszámú Európai Unió pályázati forrásából és a település saját forrásából valósult meg. A község vezetése fontosnak tartja, hogy a lakosság részére legyen biztosítva a kulturált, 21. század igényeinek megfelelő közösségi hely, ahol minden generáció otthon érezheti magát. A közösségi színtérben kap helyet a községi könyvtár mellett, a helyi Ifjúsági Klub és a Nyugdíjas Klub is. Biró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke kihangsúlyozta, milyen fontos a kistelepülésen élők közössége és a kultúra jelenléte a mindennapokban. Méltatta a település értékőrző munkáját, Vikár Béla szellemi örökségének ápolását.

A közösségi ház átadásának ünnepére a koronát Vikár Béla 160. évfordulójára összeállított műsor tette fel. A színvonalas, lelket melengető összeállítást a Somssich Imre Általános Iskola tanulói és a Hetesi Hagyományőrzők tették emlékezetessé. Bradávicsné Csere Ildikó az ünnepi műsor összeállítója elmondta, hogy több hetes felkészülés során a generációk együttes tevékenysége értékes pillanatokat eredményezett.

Vendégszereplőként fellépett a kaposvári Vikár Béla Vegyeskar, valamint a várdai Gyöngyvirág Nyugdíjas Klub Tánccsoportja. Az ünnepséget Bank Lajos hetesi nyugalmazott iskolaigazgató „Vikár üzenete” című gondolata zárta. Bank Lajos kihangsúlyozta milyen fontos szerepe van a szülőknek és az iskolának abban, hogy a gyermeknek napi rutinjává váljon az olvasás. A jeles napon Dunavecse település polgármestere és képviselői is részt vettek, akikkel Hetes Község Önkormányzatának 1998 óta van Vikár Béla kapcsán kulturális együttműködése.

A nap zárásaként Dunavecse és Hetes települések vezetői, valamint a Nemzeti Művelődési Intézet nevében Berlik Mária igazgató koszorút helyezett el Vikár Béla szobránál.

Radics Natália

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.