Villám „zöldítő” akció volt Diósgyőrben

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Igazgatóság

Az NMI Művelődési Intézet Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Irodájának kezdetektől partnerszervezete a Kulturális Közfoglalkoztatási Programban a Zöld Kapcsolat Egyesület. A program mellett kiváló együttműködés, kisebb közösségi akciók szervezése jellemezte és jellemzi a két szervezetet.

Az egyesület fő tevékenysége, a természet-, környezet-, állatvédelem, környezetjog, környezet-egészségügy, területfejlesztés. Mindezek mellett a kultúra területén is jelen van olyan sokszínű, értékközpontú, fenntartható fejlődést támogató társadalom létrehozása érdekében, amely nyitott, és öntevékeny közösségek együttműködésén alapszik. Az egyesület célja a környezet és a társadalmi-gazdasági szempontok összehangolása. Jellemző az önkéntesek bevonása, szervezése területfejlesztési célok és regionális partnerségi folyamatok segítése a társadalmi részvétel növelésével a régió természeti és tájképi adottságainak megőrzése érdekében.

F. Nagy Zsuzsa Zöld Kapcsolat Egyesület vezetője június 13-án Diósgyőrben, utcai sétálás közben beszélgetni kezdett helyiekkel, akik elpanaszolták, hogy esztétikailag mennyire utcaképet romboló, ahogy kinéz a főút mellett futó közel 40 méteres virágágyás. Jó lenne vele valamit kezdeni! – adtak hangot röpke gondolatuknak. Egy vérbeli környezetvédő ezen felbuzdulva nyilván menten cselekedni akar! Így magától értetődő, hogy az egyesület vezetője azonnal és „spontán” fiatal önkénteseket szervezett egy „zöldítő” akcióhoz a Diósgyőri Városközpont forgalmas pontján található virágágyásához, amely évek óta, valóban gondozatlan, elhanyagolt állapotban volt. Eldöntötték, hogy másnap közösségi összefogással élhetővé teszik a városrész frekventált, ámde igencsak imázsromboló részét. A terület nagysága miatt a lelkes csapat három nap alatt szebbnél szebb növényekkel kisebb virágoskertet varázsolt a területen.

Sok dolgos kéz kellett ahhoz, hogy az addig szürke, élettelen területre vidámságot, életet varázsoljanak az önkéntes segítők, de szerencsére látva a közösségi összefogást, akadtak éppen arra sétáló fiatalok, munkából hazasiető helyiek, akik megálltak és kivették részüket a munkából. Az ültetni való virágokat egy miskolc-perecesi szakiskola biztosította, de segítette az összefogást a miskolci Civil Rádió (CIRMI) közössége is. Külön köszönet illette az egyik helyi vállalkozót, aki a nagy melegben üdítőkkel és ásványvízzel honorálta a virágoskert létrehozásáért vívott küzdelmet. A szemmel látható változást később nem győzték megköszönni a városrészben élők a lelkes segítőknek. A villámakcióról gyorsan terjedt a hír a közösségi oldalakon és a helyi médiában is, amelyre nagyon sok komment érkezett. Közkívánatra egy képeslapot is elkészítettek, „lehangoló” múltról és a „kivirágzó” jelen állapotról. Utánkövetésként felhívást tettek közzé és kérik a lakosságot, hogy közösen vigyázzanak most már a megújult, színkavalkádot, jókedvet hozó virágokra. Ápolják, locsolják! ‒ és akkor akár talán őszig is szépítheti környezetet, ezzel kisebb „ékszerdobozzá” téve a betonházakkal zsúfolt környezetet.

 

Tóth Csaba

Fotók: Zöld Kapcsolat Egyesüle

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.