Virgonckodó Vámosgyörki Bemutató

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Heves Megyei Igazgatóság

2018 augusztusában negyedik alkalommal indult útjára a Nemzeti Művelődési Intézet és a Magyar Teátrumi Társaság közös projektje, a Pajtaszínház program, melynek célja, hogy országszerte ‒ mind a 19 megyében, egy-egy kistelepülésen ‒ a már meglévő színjátszó hagyományok nyomán új közösségek, színjátszó csoportok jöjjenek létre.

Heves megyében Vámosgyörk településén Vámosgyörki Virgoncok csoportnévvel indult el a folyamat. A helyi csoport vezetője Balogné Ványi Diána, a közösségi ház munkatársa, a mentort pedig az egri Gárdonyi Géza Színház biztosította számukra, Nagy Adrienn színművész személyében.

2018 szeptemberében kezdték meg a közösségépítő folyamatokat. Az amatőr színjátszó csoport szerette volna, ha a különböző korosztályok még jobban megismerik egymást, így a most induló színjátszó kör vegyes korosztályból áll, 10 évestől kezdve a 67 éves korig minden korcsoport megtalálható. A darab kiválasztásánál fontos volt, hogy vidám és bohém darabot adjanak elő, amely minden korosztály számára megfelelő. Így esett a választásuk Haraszti Mária: A tök és a csikó mesejátékára.

A folyamatos próbákat követve 2019. január 25-én 17:00 órai kezdettel lesz Vámosgyörkön, a közösségi házban a Vámosgyörki virgoncok első nagy megmérettetése, amikor a településen élők számára adják elő a kiválasztott darabot.

2019. január 26-27-én pedig a IV. Pajtaszínház Szemle zárja Budapesten a Nemzeti Színházban a programot, melyen a részt vevő összes amatőr színjátszó csoport bemutatja produkcióját. A Vámosgyörki Virgoncok 27-én 14:00 órai kezdettel mutatkoznak be a Kaszás Attila teremben. A településen máris igény merült fel, hogy külön az óvodás és iskolás korosztály számára is előadásra kerül a későbbiekben a darab.

Kun Zsófia

 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.