Vízgyűrűk és az írott tojások

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Baranya Megyei Igazgatóság

Hogyan is tartoznak össze a vízgyűrűk és a húsvéti tojások? A magyarázatot erre a kérdésre egy formatervezési verseny adja meg, amelynek alkotásai nemrég híressé váltak. Az alkotók között pedig a baranyai Kaptár Egyesület egyik tagja szerepel, aki a Komatál és Komakendő Kárpát-medencei Alkotópályázat díját veszi át 2019. április 18-án.

A „Rings in Water” (Vízgyűrűk) kézműves-központú formatervezési versenyt a Pozsonyi Népművészeti Központ (ÚL’UV) hirdette meg, és a Hagyományok Háza vállalta fel a magyarországi szakmai koordinációt. A verseny tárgya iparművészeti, tervezői és művészi kézműves alkotások készítése, melyek tervezését és végső anyagát helyi, regionális és nemzeti hagyományok ihlették. Idén a Visegrádi Négyek országaiból is jelentkezhettek formatervezők és kézművesek a megmérettetésre. A pályázat célja az volt, hogy ösztönözze a népművészeten és a népi kézművességen alapuló modern használati tárgyak létrehozását. A néprajzkutatókból, művészettörténészekből és ismert formatervezőkből álló zsűri a kézművesek, formatervezők és művészeti iskolák alkotásait aszerint ítélte meg, hogy mennyire érzékeltetik az eredetet, a forrást, és mennyire képviselnek technikai és esztétikai minőséget.

A kiállítás anyagával sikerült bemutatni a részt vevő országok jellegzetességeit, valamint azt is, hogyan lehet eljutni a hagyományos, régi eszközöktől a ma is használható tárgyakig. A bemutatásra került alkotások között van többek között ruha, viselet-kiegészítő, étkészlet, lámpa, ajándéktárgy. A tárgyakhoz a hagyományos kézművesség és népművészet adott ihletet. Alapanyagukat és elkészítésük módját tekintve egyaránt a helyi és nemzeti hagyományokra alapoztak az alkotók. Magyarországról 13-an jelentkeztek a versenyre, a nemzetközi zsűri több alkotót is beválogatott a legjobb alkotásokból szerveződő vándorkiállításra. A kiállító művészek közül Mosonyi Éva tojásírót elismerő díjban részesítették.

Az immáron Kézműves Remek díjjal is bíró tojásíró, a Népművészeti Egyesületek Szövetségének Tojásdíszítő Szakmai Bizottságának elnöke Pécsett él, a baranyai alkotókat összefogó Kaptár Egyesület vezetőségi tagja. Anyai nagyanyjától, Kungl Mihálynétól örökölte a hagyományt, a viasszal, gicával történő tojásírás technikáját és a baranyai kis falu, Kékesd mintakincsét. Így előbb tanulta meg a tojásírás, mint a betűvetés tudományát. 

A másik szenvedélye a csokoládé készítés. A pécsi Zsolnay Kulturális Negyed területén levő Boltok utcájában működik csoki-boltjuk, családi vállalkozásban. A Negyed legédesebb pontja a Csoko-Láda, ahol kézi készítésű csokoládék, bonbonok várják a csokiimádókat. „Életünket átszövi a minőségre, a kultúrára és a szépre való törekvés. Ezer szállal kötődünk városunkhoz, Pécshez. Tükeként itt élünk, dolgozunk, itt találtuk meg barátainkat, boldogságunkat, s reméljük, hogy a csokiboltban a boldogulásunkat is.” – írják magukról. A csokoládé vagy az iparművészeti műremekek élvezetéhez Pécsre, vagy Budapestre kell ellátogatni. A „Rings in Water” (Vízgyűrűk) kiállítás 2019. május 18-ig látható a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban, Budán az I. kerületi Fő utca 6-ban.

Fotó: Mosonyi Éva

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.