XIX. Madzagfalvi Napok

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Békés Megyei Igazgatóság

2017. szeptember 1. és 3. között rendezték meg Békésen a XIX. Madzagfalvi Napokat. A Fenntartható Térségért Alapítvány kezdeményezésére az NMI Művelődési Intézet Nkft. Békés Megyei Irodájának közreműködésével a rendezvény harmadik napján Békésen először mutatkozott be a Magyar Értékek Vándortérképe és Vándorkódexe valamint a Hungarikum Játszóház.

A nap folyamán elsőként Békés város polgármestere, Izsó Gábor helyezte el ujjlenyomatát a térképen. A sok-sok pecsét mind azt bizonyítja, hogy számos településen, rendezvényen látták már vendégül a Magyar Értékek Vándortérképét, ám a békési látogatás mégis rendhagyónak számított.

A délután folyamán ugyanis rákerült az 5000. ujjlenyomat is a térképre. Az 5000. pecsét tulajdonosa egy kislány, Guti Csinszka volt.

A gyermekek körében nagy népszerűségnek örvendett a Hungarikum Játszóház is. Az óriás puzzle kirakása időnként nagy kihívásnak számított, ugyanakkor az egyik legizgalmasabb feladat volt.

A kicsik hungarikumokat ábrázoló színezőkkel tölthették az időt, a nagyobbak és a szülők pedig szívesen próbálták ki a hungarikumokról szóló totót. A foglalkozás során a gyerekeknek és a szülőknek egyaránt lehetőségük nyílt jobban megismerni hazánk értékeit.

A Vándorkódexben elhelyezett kézjegyek mind azt bizonyítják, milyen sok ember ismerhette meg egyetlen nap alatt a Magyar Értékek Vándortérképének és Kódexének történetét, s azonosul azokkal a célokkal, melyeket képviselnek.

Szák Bettina

 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.