XLIV. Megyei Népzenei Fesztivál

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Igazgatóság

Az NMI Művelődési Intézet, Tarpa Nagyközség Önkormányzata és a Vass Lajos Népzenei Szövetség a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat támogatásával 2018. június 3-án, Tarpán rendezte meg a XLIV. Megyei Népzenei Fesztivált, melyen kilenc népzenei csoport lépett színpadra és öt csoport ért el KÓTA minősítést.

A Népzenei Fesztivál nagy hagyománnyal rendelkezik Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, hiszen idén 44. alkalommal került megrendezésre, Tarpa pedig már 28 éve ad helyet az eseménynek.

Az idei fesztivál programja is kellemes szórakozást, feledhetetlen zenei élményt kínált az érdeklődőknek, akik szép számban megjelentek a tarpai kultúrház nagytermében.  A fesztivál fellépőit és vendégeit Dr. Tilki Attila a térség országgyűlési képviselője köszöntötte.

A rendezvényen lehetőség nyílt a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége (KÓTA) XIX. területi és országos minősítésére, így természetesen háromfős szakmai zsűri véleményezte a fellépőket. Juhász Erika, Széles András, és Tóth Gyula – akik a Vass Lajos Népzenei Szövetség elnökségének és vezetőségének tagjai – dicsérő, és építő jellegű szavakkal értékelték a fellépő csoportok előadásait.  A Vass Lajos Népzenei Szövetség Szakmai Napként a versenyben továbbjutottak részére a középdöntőre való felkészülést is segíti.

A közönség nagy tapssal jutalmazta a Pengető Citeraegyüttest Kisvárdáról, a Nyírség Tirpák Népzenei Együttest Nyíregyházáról, az Estike Népdalkört Biriből, a Hangvarázs Népdalkört Kemecséről, Megyola Józsefnét Nyíregyházáról, a Napkori Asszonykórust, az Érpataki Asszonykórust, a Komorói Asszonykórust és a Figemadár Citerazenekart Tarpáról.

A tiszapéterfalvi Kokas Banda kiváló népzenei műsora minden csoporttal feledtette a fellépés izgalmát és a bemutatókat követően egy rögtönzött táncház vette kezdetét, melyen a fiatal és idősebb korosztály, egymással karöltve énekelték a szabolcsi nótákat és ropták a tirpák lakodalmas táncot.

A több generáció részvételével megvalósított rendezvény kapcsán elmondhatjuk, hogy a Megyei Népzenei Fesztivál önmagában is egy megyei érték, hiszen tanúbizonyságot ad arról, hogy mennyire fontos a népzene ápolása, művelése és átadása a fiatalabb generációk számára.  A hagyományok őrzése és ápolása során megismerünk dolgokat, életünk részévé válik, valódi dísszel ékíti lelkünket, környezetünket, beépül életszemléletünkbe, és ami még fontosabb, hogy ezáltal a gyerekeinkébe is.

KÓTA minősítést elértek:

Pengető Citeraegyüttes Kisvárdáról – Dicséretes szintet értek el
Estike Népdalkör, Biri – Országos ezüst fokozat
Hangvarázs Népdalkör, Kemecse – Országos ezüst fokozat
Napkori Asszonykórus – Országos ezüst fokozat
Érpataki Asszonykórus – Térségi kiváló fokozat
A fellépő csoportoknak gratulálunk és további számos, sikeres fellépést kívánunk!

 „Aki zenével indul az életbe, bearanyozza minden későbbi tevékenységét, az életnek olyan kincsét kapja ezzel, amely átsegíti sok bajon. A zene tápláló, vigasztaló elixír, és az élet szépségét, s ami benne érték, azt mind meghatványozza.” Kodály Zoltán

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.