XVI. Citerás Találkozó Pocsajban

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Hajdú-Bihar Megyei Igazgatóság

2018. április 7-én az NMI Művelődési Intézet, a Vass Lajos Népzenei Szövetség és a pocsaji Sinka Miska Vendégház szervezésében 16. alkalommal találkoznak a Hajdú-Bihar megyében működő citerazenekarok, népzenei együttesek a Sinka Miska Vendégházban, akik minden évben különleges programokat, élményt és színfoltot hoznak a helyiek életébe.

A vendégház tulajdonosainak legfontosabb célja a falusi turizmus meghonosítása, a helytörténeti kutatások végzése, a régi szokások és hagyományok felelevenítése, megőrzése és továbbadása az utókor számára. A citera még mindig népszerűsítésre szorul a fiatalok körében, ezért is bír különös jelentőséggel a pocsaji találkozó. Egy-egy ilyen rendezvény alkalmával a gyerekek élményszerűen leshetnek el fogásokat, fortélyokat az idősebbektől, tanulhatnak új dallamokat, saját környezetükbe visszatérve pedig továbbadhatják lelkesedésüket.

A délelőtt folyamán két érdekes előadást hallgathatnak meg az érdeklődők: Nauer – Agárdi Éva a Népművészet Ifjú Mestere: Apa és fia (Vass József és Vass Lajos) zenei és kulturális öröksége címmel, majd Széles András citeraművész, a Népművészet Ifjú Mestere gyakorlattal egybekötött előadásában a játéktechnikai jellegzetességek a citerán elnevezéssel tart előadást. A házigazdáknak köszönhetően mindenki megkóstolhatja a kemencében készült töltött káposztát. Az ebéd elfogyasztása után gálaműsor következik.

Az együttesek Hajdú-Bihar különböző településeiről érkeznek. A résztvevők a hangszerkészítés titkaiba is bepillantást nyerhetnek Gáts Tibor, Téglási Imre és Szakál László citerakészítők, a Népművészet Mestereinek köszönhetően. A találkozó annak idején azzal a céllal indult, hogy népszerűsítse az eltűnőben lévő hangszert. Az, hogy hagyománnyá vált és évről évre egyre nagyobb az érdeklődés, mind a találkozó sikerességét és fontosságát igazolja.

Részletes program

Szabó László

 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.