Zala megyei közművelődési szakmai nap

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Zala Megyei Igazgatóság

A Nemzeti Művelődési Intézet Zala Megyei Irodájának a szervezésében valósult meg a Zala megyei közművelődési szakmai nap 2019. január 24-én, 10:00 órától a zalaegerszegi Art moziban.

Az esemény iránt sokan érdeklődtek, az előzetes regisztráció során napokon belül körvonalazódott a 60 fős részvételi létszám. A meghívást polgármesterek és közművelődési szakemberek egyaránt elfogadták és megtisztelték jelenlétükkel a rendezvényt.

A résztvevőket Dr. Vadvári Tibor, Zalaegerszeg Megyei Jogú Város alpolgármestere köszöntötte.

A szakmai nap elsősorban a közművelődést érintő jogszabályi változásokról, a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvényről, a közművelődési alapszolgáltatásokról, valamint a közművelődési intézmények és a közösségi színterek követelményeiről szóló 20/2018. (VII. 9.) EMMI rendeletről – kiemelten a közeledő határidőkhöz kötődő egyes feladatokról –, valamint a minőségbiztosításról szólt.

Kary József, a Nemzeti Művelődési Intézet Szolgáltatásfejlesztési Igazgatóságának igazgatója a Minőségfejlesztés a közművelődésben című előadásában szemléltette a minőségfejlesztés fontosságát.

A résztvevők ezen felül megismerhették a Nemzeti Művelődési Intézet Zala Megyei Irodájának 2018. évi tevékenységét, melyet színvonalas kisfilmen tekinthettek meg. Az iroda 2019. évi szolgáltatásait, terveit Matyasovszky Margit irodavezető vázolta fel.

Farkas Ildikó módszertani referens a közművelődési statisztikai adatszolgáltatás aktuális kérdéseivel ismertette meg a jelenlévőket.

Süliné Elekes Éva módszertani referens a szolgáltatási terv elkészítésével kapcsolatos gyakorlati tudnivalókat osztotta meg az érintettekkel. Visszajelzések igazolták, hogy mindkét témakört sok jelenlévő várta.

Török Irén módszertani referens előadásában a közművelődési szakember képzést, valamint a felsőoktatási képzéseket vette górcső alá. Előadásából kiderült, hogy a Zala megyei iroda munkatársai 600 érettségi előtt álló diákhoz jutottak el januárban, hogy népszerűsítsék a közművelődési szakmát.

A szakmai napon a hallgatóság Flaisz Gergő igazgató előadásából a Keresztury Dezső VMK közművelődési tevékenységébe nyerhettek betekintést, valamint megismerhették a keszthelyi „NépmesePont” eredményeit Csengei Ágota a Goldmark Károly Művelődési Központ igazgatójának „Óperenciás tengeren innen” című előadásából.

Az előadások után a résztvevők elmondhatták észrevételeiket és kérdéseket tehettek fel az előadóknak.

Matyasovszky Margit

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.