Zalai Borút Egyesület: értékek, hagyományok a közösség jegyében

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Zala Megyei Igazgatóság

Az NMI Művelődési Intézet Zala Megyei Irodájának munkatársai 2018. június 28-án látogatást tettek a Zalai Borút Egyesület Dötki Borházában, ahol megismerkedtek az egyesület tagjaival, önkéntes segítőivel és vezetőivel. Röviden bemutatták a működési elvüket és a pályázatokból felújított 200 éves boronapincét és kiállított eszközeit.

A Zalai Borút Egyesület 1999-ben alakult, azzal a céllal, hogy a Zalai területi adottságok miatt szétszórtan elhelyezkedő települések között hidat alkosson, és egy olyan kapcsolatrendszert teremtsen a gasztronómia kedvelői, borászok, szőlészek, valamint a borkultúra iránt érdeklődök számára, amely egy életen át tartó szakmai és gyakorlat központú hátteret nyújthat. Az Egyesület fennállását pályázatokkal, a több mint 100 tagjának segítségével, önkéntes segítőkkel, valamint az önkormányzatok támogatásával valósítja meg. Irodája Zalaszentgróton található a felújított Civil Turisztikai Centrumban, amelyet egy hasonló pályázat során újítottak fel az Önkormányzat segítségével. A tulajdonukban lévő Dötki Noé Borház ad helyet minden évben két fő programjuknak, de szabadon látogatható turisztikai céllal is. A Borház mellett az 1100 szőlőtőből álló géngyűjtemény nagy látogatottságnak örvend, turisztikai és tanulmányi céllal is nagyon sok csoport fordul meg. Az ampelográfiai (ampelográfia a szőlőfajták leírásával, rendszerezésével foglalkozó tudomány ‒ szerk.) kertben 80 szőlőfajtával ismerkedhetnek meg az ide látogatók.

A Zalai Borút Egyesület számos tanulmányutat és képzést szervezett a térségben. Többek közt sommelier és női borász képzést, valamint a bor és gasztronómiai rendezvények szervezése is a fő feladataik közé tartozik. A zalai és határon túli borok megmérettetésére minden évben borversenyt szerveznek, melybe bekapcsolódva Horvátországból és Szlovéniából is szép számmal érkeznek borminták. Az egyesület részt vesz számos kulturális rendezvényen, hogy a Zalai Borvidék kulturális és történelmi örökségét továbbadhassa, a következő években hegyi piknikek szervezésében valósítják meg a borkultúra, a szőlő- és bortermelés, valamint a borkereskedelem és a borfogyasztás bemutatását.

A Zalai Borút Egyesület fennmaradását nagyban segítette az NMI Művelődési Intézet kulturális közfoglalkoztatott programjainak megvalósulása, mivel egy kulturális közösségi munkás folyamatosan segítette az egyesület mindennapjait. A jó közösség, a hagyományőrzés, a gasztronómia, valamint a borkultúra képviselete tekintetében jó példa a Zalai Borút Egyesület. Az önkormányzatokkal összefogásban, önkéntes erőkkel egy egész megyét összefogó határon átnyúló kapcsolatrendszerrel ismerkedhettünk meg.

Az NMI művelődési Intézet munkatársainak célja a találkozással, hogy az egyesület partnerségével nagyobb kapcsolatrendszerre tegyenek szert akár határon átnyúló partnerség megismerésével, valamint a kulturális programok szervezésében való segítségnyújtással.

Farkas Ildikó

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.