Zalai mézeskalácsos, aki Torta-Oscart nyert

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Zala Megyei Igazgatóság

A Nemzeti Művelődési Intézet Zala Megyei Igazgatóságának munkatársa 2019. március 8-án, a kulturális gazdaságfejlesztés vonatkozásában kereste fel otthonában a Zala megyei népi kézművest, Vargáné Orbán Anikót. A magyar tortadíszítő nyerte el a cukrászok cukormázas kategóriájában az Oscar-díjnak is nevezett elismerést Angliában 2017 novemberében.  

Csodaszép csigalépcső vezet fel a gyönyörű kilátással bíró műhelybe, ahol Anikó munkálkodik. Az ajtón belépve az ember egy kicsit úgy érzi magát, mintha egy „babaházban” járna.

A bútorzat, a berendezés, a világítás mind olyan, mintha egy mesébe csöppennénk. Anikó mosolyogva csak annyit mond: „igen igyekeztünk”. Férje és családja is sokat tett azért, hogy ma itt tarthassanak, sok lemondás, küzdelem és munka kellett hozzá.

10 évvel ezelőtt egy óvodai farsangra készített mézeskalács adta az ötletet a vállalkozáshoz. Anikó a három kisgyermekével otthon szeretett volna maradni, hogy anya lehessen, ugyanakkor megpróbált saját lábára állni. Teljesen egyedül, mentor, oktató nélkül kezdte agrármérnökként a mézeskalács-készítés fortélyait.

Kísérletezett, illetve az antikváriumban fellelhető szakmai fogások után kutatott. Apró lépésekkel megfontoltan haladt előre, és ami a legfontosabb, hitt benne, hogy sikerül felépíteni egy saját kis vállalkozást.

Persze párja támogatása és segítsége is nélkülözhetetlen volt, hogy előrehaladhasson. A családi vállalkozás elindult, 6 évvel ezelőtt kezdett el oktatással is foglalkozni, hogy átadhassa a tudását és a saját kísérletein alapuló tapasztalatait. A tudásának, lelkesedésének és a felépített infrastruktúrának, weboldalaknak köszönhetően határon túli tanítványai is vannak. Ma már csapattal dolgozik együtt.

Munkájának eredményeként az angliai Birminghamben rendezett versenyen Anikó kastélytortája, mely 120 cm magas és 45 kg-os súllyal bírt, 65 ezer nevező közül hozta el a Cake Master Awards díjat, az úgynevezett Torta-Oscart. Felülírásos technikával, magyaros virágos ornamentikával készítette kastélyát, mely egyediségével a zsűri tetszését is elnyerte.


Hogyan tudott eljutni eddig? Ahogy Anikó mondta: „a motiváció legyőzi a nehézséget”. Ha hiszünk önmagunkban, nem akarunk egyszerre nagyot ugrani és támogatnak bennünket a szeretteink, akkor szinte bármit elérhetünk. A kézművesség örök, ezt bizonyítja Vargáné Orbán Anikó családi mézeskalács-készítő története is.

Süliné Elekes Éva
Fotó: Süliné Elekes Éva

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.