Zalaistvánd értékei

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Zala Megyei Igazgatóság

Zalaistvánd egyik résztvevő települése volt a szakmai programsorozatnak mely országosan nagy sikert aratott. A településen 2018. február 2-án a kultúrotthon volt a helyszíne a helyi sokszínűség bemutatásának. Meghívók szerkesztése és eljuttatása előzte meg az eseményt, felkérve mindenkit, hogy csatlakozzanak a felhíváshoz és együtt tekintsék meg Zalaistvánd fontosabb vagy kiemeltebb kulturális vagy kultúrához köthető értékeit.

A megjelenteket Petőfi Lászlóné polgármester asszony köszöntette, majd a településen kulturális közösségi munkát teljesítő NMI Művelődési Intézet koordinátorának adta át a lehetőséget a program levezetésére. Elsőként rövid kisfilmben a résztvevők megnézték Zalaistvánd emlékműveit és a védelem alá vont épületeket, eleget téve a meghívóban említett modern technikai eszközök segítségének bevonásával.

Ezt követte a „kultúra” szó értelmezése (szintén projektoros kivetítéssel, megjelölve a gyűjtött forrásokban foglalt magyarázatot), melyet szélesen átbeszéltek a jelenlévőkkel, hogy milyen szerepet tölt be egy település életében, hogy milyen széles körű megnyilvánulási lehetőséget biztosít a szerteágazó területeken. Felelevenítették a hagyományokat és a szokásokat, mennyire volt szükség és igény és mennyire hiányzik, vagy éppenséggel jelen van a lakosság körében. Mit tehetünk ennek fenntartását és megőrzését elősegítve, illetve pozitív és negatív hasonlatokat és kritikákat is átbeszéltek helyi viszonylatban.  Kivetítettek néhány tárgyat, amelyek a Zalaistvándi Tájházban találhatóak és ezek megnevezését és felhasználásukat vagy használatukat pontosították.

Utolsó pontban megjelölték a helyi megnevezések gyűjtését, vagy olyan szófordulatok gyűjtését, ami Zalaistvándon volt jellemző és máig megmaradt, de ezeknek nyoma feljegyzésekben nem történt meg. Ezt a gyűjtés tovább szeretnék folytatni. Összességében egy igazi fórummá kerekedett az esemény, ahol mindenki aktívan részt vett hozzászólásával, javaslatával.

A „Helyben van a sokszínűség” szlogen maradéktalanul megvalósult, akik itt élnek Zalaistvándon próbálnak tenni azért, hogy a településen jó legyen élni, dolgozni, földet művelni, hagyományt ápolni, helyben őrizni a kultúrát.

Trombitas Lenke

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.