Záró alkalmához érkezett a Forrásteremtés műhely

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Baranya Megyei Igazgatóság

A Nemzeti Művelődési Intézet Baranya Megyei Igazgatóságának szervezésében – a „Művelődő Közösségek Nyugat-Magyarországon” elnevezésű EFOP-3.7.3-16-2017-00150 azonosító számú projektjének keretén belül – indult Forrásteremtés módszerei című műhelyfoglalkozás az utolsó alkalomhoz érkezett.

12 hónapon át, havonta egyszer találkoztak Szigetváron a térségből érkező résztvevők. Tavaly októberben, amikor a program indult, még távolinak tűnt a műhelymunka befejezése. Most, a tizenkettedik alkalom a megszerzett ismeretek összegzéséről, és további esetleges együttműködésekről szólt.

Az első részben az előző alkalmak prezentációi alapján összefoglalták a legfontosabb tudnivalókat, a legkritikusabb pontokat. Majd egy gyakorlati feladat keretében két csoportban hirdetés szövegeket fogalmaztak meg a résztvevők. Az első csoport egy települési önkormányzat szerepébe bújt, aki pályázatírót keres a település forrásteremtő tevékenységének támogatásához. Megfogalmazták a számukra ideális pályázatíró kritériumait, szakmai és emberi tulajdonságait. A másik csoport egy pályázatíró szerepét vállalta, aki a szolgáltatásait kínálta kistelepülési önkormányzatok és civil szervezetek számára. Mindkét csoport részletes feladatleírást készített, majd a kettőt összevetették egymással.

A foglalkozás második része az egyéves műhelysorozattal kapcsolatos visszacsatolásoké volt. Az „ezt vártam”, „ezt kaptam”, „ezt viszem magammal” és „erre nem kaptam választ” szempontok alapján fogalmazta meg valamennyi résztvevő az érzéseit, gondolatait. Összeszedték a program kézzel fogható eredményeit, a közben elkészített pályázatokat, az adaptált jó gyakorlatokat stb. Több pályázatot készítettek a résztvevők, melynek ötletét, módszertani hátterét, technikai segítségét ez a program adta, ezekből kettő már a megvalósítás útjára is lépett.

Az utolsó órát a jövőbeni együttműködések megtervezésére szánták. A jelenleg egymással párhuzamosan zajló projektek, kezdeményezések, ötletek összehangolására újabb műhelysorozat került megtervezésre, melyek a települések jelenleg zajló projektjeinek tevékenységeibe illeszkednek. Már most érzékelhető, hogy a műhelyekhez a Nemzeti Művelődés Intézet is több ponton tud csatlakozni.

A visszajelzések, és a folyamat ideje alatt megírt sikeres pályázatok azt bizonyítják, hogy a 12 hónapos program szakmai küldetését teljesítette. Az új közös projektötletek, és a további együttműködési lehetőségek keresése pedig azt mutatja, hogy a hálózatosodás is ígéretesen halad. Így a kurzus egyaránt teremtett forrást anyagiakban és szellemiekben a résztvevőknek, és a szervezőknek.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.