Zenés délután Tarnaleleszen

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Heves Megyei Igazgatóság

Tarnalelesz környéken ismert Utassy Sisters, 2018. május 10-én adta elő a „135+1=A jövő zenéje” projekt keretén belül saját szerzésű zeneművét lakóhelyén, a közösségi színtéren.

A települési megnyitón Dömök László ének-zene tanár, felkészítő és csoportvezető köszöntötte a közönséget. Az Tarnaleleszi Utassy József Általános Iskola igazgatója, Szabó István, és Tarnalelesz Község Önkormányzatának alpolgármestere, Ujlaki Gyula is megtisztelte jelenlétével az eseményt. Az előadás mellett egy „Kodály-falat” is készítettek a fiatalok, amit a próbák során készült fényképeikkel színesítettek. A népdalfeldolgozások mellett Kodály Zoltán életéről meséltek a csoport tagjai.

 

A bemutató végén csendült fel a közösen megírt, és megzenésített „Kodály életmű dal”, melyet roma stílussal átitatott dallammal és saját szöveggel adtak elő „Cigány a vérem és én nem bánom” címmel. A csapat fiú tagjai gitárt, hegedűt, dobot és csörgőt ragadtak, a lányok viszont az éneklés mellett doboltak, vagy volt, aki basszusgitáron tanult meg játszani a program sikerének érdekében.

Az előadás befejezését követően a fellépők megosztották élményeiket a folyamatról. Elmondták, hogy a próbák nem mindig zajlottak egyszerűen, hiszen volt olyan, amikor családi házaknál gyűltek össze és gyakoroltak tovább a minél színvonalasabb előadás érdekében. Nem csupán a „135+1=A jövő zenéje” programra készültek ilyen serényen az elmúlt két hónap alatt, de 2018. április 25-én Nyíregyházán, a Roma Műveltségi versenyen, roma tánc és zene kategóriában I. helyezést is elértek.

2014 óta rendületlenül dolgoznak együtt Dömök László vezetésével, és további célokat is tűztek ki, például a „zenekar” folytatását, az általános iskola befejezése után is.

Kun Zsófia

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.