Zselici települések rendhagyó szomszédolása a Vigadó Kulturális Központban

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Baranya Megyei Igazgatóság

Március 3-án és 4-én, 10 település (Almamellék, Ibafa, Magyarlukafa, Mozsgó, Patapoklosi, Somogyapáti, Somogyhárságy, Somogyviszló, Szentlászló, Vásárosbéc) és civil szervezeteik, egy-egy helyi értékeiket bemutató standdal készülnek, ahol helyet kapnak a hagyományok, a múlt értékei, de a települések jelenkori büszkeségei is. Tájjellegű ételkóstolóval és kézműves foglalkozásokkal várják a nagyközönséget egy kis beszélgetésre. A Vigadó színháztermében kicsik és nagyok fellépései adnak ízelítőt a települések közösségi életéből. Újra előadásra kerül a III. Pajtaszínházi Szemlén (Budapesten a Nemzeti Színházban) bemutatott, Vásárosbéci Színjátszó Kör: Mesél a béczi erdő című darabja is.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával megvalósuló, Cselekvő Generációk – Múlt és jelen értékei program nagy népszerűségnek örvend a zselici települések körében. Megvalósult programelemei, a Nagyszülők-unokák meséi a Patapoklosi Mesefesztiválon, Kézműves Fesztivál Magyarlukafán, Közösségi befőzés Mozsgón, Zselici Tündérkert nyílt napjai Somogyapátiban és Somogyviszlóban, helytörténeti vetélkedő 9 település részvételével Vásárosbécen, idősek napjának résztámogatása Somogyhárságyon és Vásárosbécen mind-mind nagy sikerrel zárultak, előre vetítve egy szorosabb térségi együttműködést.

A Szigetvári Kultúr és Zöld Zóna Egyesület ad otthont a patinás és impozáns, Makovecz Imre tervezte Vigadó Kulturális Központban, a Cselekvő Generációk projekt nagyszabású záró programjának, mely egyben a térség közösségi ünnepe is.

A Szigetvári Városi Könyvtár és Várbaráti Kör részéről Kolics Pál mutatja be könyveit (Lámpások I-IV.,Elfelejtett Iskolák I-II.), az NMI Művelődési Intézet értéktár játszóházát hozza el az alkalomra és bemutatkozik a Láthatár Egyesület most induló Nőközpont Programja is. A Bársony és “Handicap” Alapítvány lelkes és elkötelezett munkatársai a tevékenységükről, foglalkozásaikról mesélnek, szakmai vezetőjük és terápiás kisállataik segítségével. Elkülönített helyszínen, fórummal egybekötött előadásokra várják az érdeklődőket, az önellátástól kezdve, a szelíd szülés, gyümölcsészet témákon át a térségi pályázati lehetőségekig. A Szinergia Egyesület által mentorált helyi termelők is megjelennek portékáikkal, kézműves termékeikkel. A települések bemutatkozó kisfilmjeit is láthatják az érdeklődők és az értéktár totó helyes kitöltésével kisebb nyeremények is gazdára találhatnak.

Cselekvő Generációk

Bánki Eszter
Fotó: Szohn Eszter

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.