Zsolnay Program a kulturális közfoglalkoztatottaknak

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Baranya Megyei Igazgatóság

Példaértékű együttműködést kezdeményezett a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. és az NMI Művelődési Intézet Baranya Megyei Irodája.

Zsolnay Program néven indította el 2016-ban Pécs városa, a Baranya Megyei Önkormányzat és a Zsolnay Örökségkezelő NKft. azt a kezdeményezést, amellyel a Baranya megyei önkormányzatoknak kínál kivételes lehetőséget: a településekről egy-egy csoport díjmentesen megtekintheti a Zsolnay Negyed látnivalóit.

Az együttműködésnek köszönhetően a megyéből több mint 40 kulturális közfoglalkoztatott látogatott 2018. május 31-én a Zsolnay Negyedbe, és vett részt a programban. A vendégek a negyedet és két kiállítást tekintettek meg idegenvezetéssel egybekötve. Valamint a szervezők tájékoztató fórumot tartottak, amely során a kulturális közfoglalkoztatottak útmutatót kaptak arról, hogy a saját településükön, hogyan szervezhetik meg a Zsolnay kirándulást.

A látogatók lelkesen, ragyogó szemekkel gyönyörködtek A Zsolnay Aranykora – Gyugyi-gyűjtemény különleges darabjaiban, és mosolyogva ismerték fel a sokféle használati tárgyat, konyhai edényt a Rózsaszín Zsolnay kiállításban. A legtöbben valóban először jártak a negyedben. Az érdeklődők még a Zsolnay Mauzóleumba is elsétálhattak. Igazán kellemes napot töltöttek a 2014-ben hungarikummá nyilvánított Zsolnay Kulturális Negyedben.

A kirándulás, az esztétikai élmény és a hasznos tájékoztató remélhetőleg azt a célt is szolgálta, hogy minél többen tudjanak a településükön a Zsolnay Programot megszervezni, megvalósítani.

Nemes Krisztina

Fotó: Váradi Judit

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.